Velilerin sürdürülebilir yaşam ve geri dönüşüm konusundaki tutum/bilgi düzeyleri ve ortaokul fen müfredatı ile uyumluluğunun incelenmesi
Examination of parents' compliance with the attitude/knowledge levels of sustainable life and recycling and the secondary school science curriculum
- Tez No: 977747
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aile eğitimi, Çevresel sürdürülebilirlik, Family education, Sustainable environment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında ortaokulda öğrencisi bulunan velilerin sürdürülebilir yaşam ve geri dönüşüm konusundaki bilgi düzeylerini tespit etmek, tutumlarını belirlemek ve ortaokul fen müfredatında yer alan kazanımlarla uyumu ortaya koymak amaçlanmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, farklı sosyoekonomik düzeylerden seçilmiş ortaokul öğrencilerinin velileri oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak 5'li Likert Tipi ölçekle veli tutumlarının tespiti, sunulacak başarı testi ile ise velilerin sürdürülebilir yaşam ve geri dönüşüm konusundaki akademik bilgi düzeyleri belirlenmesi planlanmaktadır. Bu test, ortaokul fen müfredatında yer alan sürdürülebilir yaşam ve geri dönüşüm konularına yönelik bilgileri kapsamaktadır. Verilerin istatistiksel değerlendirmesi SPSS paket programında yapılacak ve demografik değişkenler ile verilen cevaplar arasındaki ilişki hesaplanacaktır. Ayrıca başarı testinden toplanan sonuçlar yüzde ve frekans tabloları halinde sunulacak ve değerlendirmeler yapılacaktır. Diğer yandan velilerin başarı testi sonuçları ile müfredat arasındaki uyum değerlendirilerek öğrenciye daha fazla katkı sağlayabilecek velilerin nasıl dizayn edilebileceğine yönelik öneriler sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to determine the knowledge levels and attitudes of parents who have children in secondary school regarding sustainable living and recycling, as well as to reveal their alignment with the outcomes specified in the secondary school science curriculum. The research employs a quantitative survey model. The sample for the study consists of parents of secondary school students selected from various socioeconomic backgrounds. Data collection will involve a 5-point Likert-type scale to assess parents' attitudes, and an achievement test to measure their academic knowledge on sustainable living and recycling. This test covers content related to sustainable living and recycling included in the secondary school science curriculum. Statistical analysis of the collected data will be conducted using the SPSS software package to examine the relationship between demographic variables and responses. Additionally, the results from the achievement test will be presented using percentage and frequency tables, accompanied by an evaluation. Furthermore, by evaluating the consistency between parents' achievement test results and the curriculum, recommendations will be offered on how parents can be better prepared to contribute more effectively to their children's education.