25-50 yaş arası romantik ilişki yaşayan bireylerin bağlanma stilinin duygusal/psikolojik partner manipülasyona etkisi
The effect of attachment style on emotional/psychological partner manipulation in individuals aged 25-50 in romantic relationships
- Tez No: 977764
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KAAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Romantik İlişkiler, Bağlanma Stilleri, Duygusal Manipülasyon, Psikolojik Manipülasyon, Partner Manipülasyonu, Romantic Relationships, Attachment Styles, Emotional Manipulation, Psychological Manipulation, Partner Manipulation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Toplumun sosyal bir ögesi olan bireyin aile ve sosyal çevresiyle ilişkileri bağlamında bağlanma stilleri ile hem romantik ilişkilerdeki hem de toplum içindeki davranışları şekillenmektedir. Bu araştırmada, romantik ilişki yaşayan bireylerin bağlanma stillerine bağlı olarak partnerlerine duygusal/psikolojik manipülasyon uygulama durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada, romantik ilişki yaşayan bireylerin bağlanma stillerinin partnerlerine yönelik duygusal/psikolojik manipülasyon eğilimleri üzerindeki etkisi incelenmiş, sosyo-demografik değişkenler ile sosyal medya kullanım alışkanlıklarının manipülasyon düzeyi üzerindeki yordayıcı etkileri de değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu, İstanbul ilinde ikamet eden 25-50 yaş aralığında olup romantik partner ilişkisi yaşayan 200 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde katılımcılara online platformda öz bildirime dayalı Kişisel Bilgi Formu, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği ile İnsan İlişkilerinde Manipülasyon Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde araştırma yöntemi olarak betimsel nitelikli Tarama Modeli kullanılmış ve konu bağlamında durumun tanımlanması amaçlanmıştır. Veriler, SPSS 26 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, güvenli bağlanma stilinin manipülasyon düzeyini negatif yönde yordadığını, kaygılı-kararsız ve kaçınan-kaçıngan bağlanma stillerinin ise manipülasyon düzeyini pozitif yönde anlamlı şekilde yordadığını saptamıştır. Cinsiyet değişkeni bağlamında erkek katılımcıların kurban seçimi, kendini gizleme, strateji ve toplam manipülasyon puanlarının kadınlara oranla anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Gelir düzeyi açısından orta gelir grubundaki bireylerin bazı manipülasyon alt boyutlarında düşük puanlar aldığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca sosyal medya kullanım yılında artış oldukça kendini gizleme puanlarında ve günlük sosyal medya kullanım süresinde artış oldukça ise kurban seçimi puanlarında anlamlı bir artma belirlenmiştir. Sonuçlar, bireylerin bağlanma örüntülerinin ve sosyal medya kullanımı ile etkileşim rutinlerinin, romantik partner ilişkilerindeki manipülatif davranış eğilimleri üzerinde anlamlı etkiye neden olabileceğini yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
The attachment styles of the individual, who is a social element of society, in the context of his/her relationships with his/her family and social environment, shape his/her behaviors both in romantic relationships and in society. In this study, it was aimed to evaluate the emotional/psychological manipulation of individuals in romantic relationships depending on their attachment styles. In this study, the effect of attachment styles of individuals in romantic relationships on their emotional/psychological manipulation tendencies towards their partners was examined, and the predictive effects of socio-demographic variables and social media usage habits on the level of manipulation were also evaluated. The sample group of the study consisted of 200 participants between the ages of 25-50 residing in Istanbul and having a romantic partner relationship. In the data collection process, the participants were administered the Personal Information Form based on self-report on the online platform, the Three-Dimensional Attachment Styles Scale and the Manipulation in Human Relationships Scale. In the analysis of the data, the descriptive Scanning Model was used as the research method and it was aimed to define the situation in the context of the subject. The data were analyzed using SPSS 26 package program. Research findings revealed that secure attachment style negatively predicted the level of manipulation, while anxious-ambivalent and avoidant-avoidant attachment styles significantly predicted the level of manipulation positively. In the context of gender variable, it was found that male participants' victim selection, self-concealment, strategy and total manipulation scores were significantly higher than female participants. In terms of income level, it was found that individuals in the middle income group had low scores in some manipulation sub-dimensions. Additionally, self-concealment scores increased significantly with years of social media use, and victim selection scores increased significantly with daily social media use. The results reflect that individuals' attachment patterns and social media use and interaction routines may have a significant effect on their manipulative behavior tendencies in romantic partner relationships.