Takipli meme lezyonlarında tedavi amaçlı BLES (Breast Lesion Excision System) uygulama sonuçları
Therapeutic excision results in benign and borderline breast lesions by the Breast Lesion Excision System (BLES)
- Tez No: 977771
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ ÖZGÜR KILIÇKESMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Radyofrekans, Ultrasonografi-meme, Radiofrequency, Ultrasonography-mammary
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ: Meme kanseri kadınlarda en sık görülen tümör olup tanı ve tedavi yöntemleri alanındaki tüm gelişmelere rağmen ölüm nedenleri arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Erken tanı diğer tüm kanserlerde olduğu gibi çok önemlidir. Meme değerlendirmelerinde sadece malign lezyonlar ile değil birçok çeşit benign veya borderline lezyonlar ile karşılaşmaktayız. Meme lezyonlarında güncel yaklaşım görüntüleme eşliğinde minimal invaziv biopsi teknikleridir. Biopsinin yanında görüntüleme eşliğinde lezyonu tamamen çıkaran tedaviye yönelik minimal invaziv uygulamalar gittikçe artmaktadır. BLES ( Breast Lesion Excision System ) lokal anestetik enjeksiyonu sonrası 6-8 mm deri insizyonundan radiofrekans ablasyon kullanarak lezyonu tek parça halinde çıkarma işlemidir. Yöntem kitlenin tamamen çıkartılmasına ve tüm parçanın patolojik değerlendirilmesine olanak sağlamaktadır. AMAÇ: İstanbul eğitim araştırma hastanesi meme radyolojisine başvuran hastalarda radyolojik ve/veya patolojik olarak malign özellik göstermeyen meme lezyonu olan, tedavi amaçlı BLES uygulanmış hastalarda yöntemin etkinliğini, kullanabilirliğini sistemin avantaj ve dezavantajlarını retrospektif olarak araştırmayı amaçlamaktayız. MATERYAL METOD: BLES işlemi öncesinde tüm hastaların radyolojik olarak lezyonların benign özellikleri değerlendirilmiş ve patolojik olarak da doğrulanmıştır. Eksizyonu yapılacak leyonlarda boyut üst sınır olarak 2cm belirlendi. Lezyonun cilt ve derin pektoral ilişkisine bakıldı.Yüzeyel ve derin lezyonlarda %5 dekstroz ile koruyucu arayüz oluşturuldu. İşlem sonrasında lezyon yatağı Ultrasonografi ve Doppler ile değerlendirildi ve işlem öncesi görüntüleri ile karşılaştırıldı, lezyonun tamamen çıkartılıp çıkartılmadığına bakıldı. Rezidü lezyon saptanması durumunda işlem tekrar edildi ve kalan doku çıkartıldı. Daha sonra rayopatopatolojik korelasyona bakıldı. Çıkartılan lezyon sınırlarında ve çevre dokusundan cerrahi gerektirecek yeni ek patolojik bulgu varlığı araştırıldı. İstatistiksel analiz için SPSS 15.0 for Windows programı kullanıldı. Tanımlayıcı istatistikler; kategorik değişkenler sayı ve yüzde olarak verildi. Gruplarda oranların karşılaştırılması Ki Kare Analizi ile yapıldı. Koşulların sağlanamadığı durumlarda Monte Carlo simülasyonu uygulandı. İstatistiksel alfa anlamlılık seviyesi p<0,05 olarak kabul edildi. BULGULAR: Kliniğimizde BLES yapılan hastaların yaşları 21 ile 64 arasında değişmekte olup 23 vakanın hepsi kadın idi. BLES işlemi sonucu hastaların patolojik değerlendirmelerinde 9 İDP, 9 fibroadenom, 1 ADH, 1 nöroendokrin diferansiyasyon gösteren invaziv duktal ca, 1 kompleks sklerozan lezyon ve 1 stromal fibrozis tanısı kondu. 1 hastada hedef lezyon basket içine alındıktan sonra meme dokusu içinde kaybolmuştur. 3 hastada işlem sonrası ultrasonografik incelemede rezidü lezyon saptanması üzerine ek BLES işlemi yapılmıştır. Lezyonlar çaplarına göre 0-10 mm, 10-15 mm ve 15-20 mm olarak 3 gruba ayrılmıştır. Genel başarı oranı(≥1mm,<1mm ve sınıra dayanmış olan lezyonlar) %63,6 bulunmuştur. Grup 1 hastalarında patolojik olarak eksizyon başarısı 9/10 (%90), grup 2'de 4/8 (%50), grup 3'te 1/4 (%25) bulunmuştur. TARTIMA/SONUÇ: BLES yönteminin özellikle 1,5 cm altındaki seçilmiş olgularda cerrahi eksizyona alternatif minimal invaziv, güvenli ve etkin bir tedavi yöntemi olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTON: Breast Cancer is the most seen tumor among women. Although the developments in the areas of diagnosis and treatment methods, it is in the second place of death causes after Lung cancer. Early diagnosis is very important as it is for all the other cancers. Not only malign lesions but many variety benign or borderline lesions are come across during breast evaluations. Current approach for breast lesions is minimum invasive biopsy techniques with monitoring. Besides biopsy with monitoring, minimal invasive applications towards treatment to fully remove lesion are going to increase. BLES (Breast Lesion Excision System) is the process of removing lesion as a whole part by using radiofrequency ablation from 6-8 mm skin incision after local anesthetic injection. The Method helps to remove the bulk fully and to evaluate the whole part pathologically. PURPOSE: It is aimed to search retrospectively the advantages and disadvantages of BLES system, the effectiveness and usability of the method for the patients consulted to breast radiology of Istanbul Education Research Hospital, who have breast lesion without malign characteristic as radiologic and/or pathologic, and who were applied BLES for treatment. MATERIAL & METHODS: Before BLES process, benign characteristic has been detected for all patients as radiologic, and confirmed as pathologic, as well. The size is defined 2 cm as upper limit for the lesions that excisions will be applied. Skin and deep pectoral relationship of lesion is checked. Protective interface is made with 5% dextrose in superficial and deep lesions. After the process, lesion layer is evaluated with ultrasonography and Doppler, and compared with the images of prior to operation, it is checked whether the lesion is removed fully or not. In the case of detecting residual lesion, the process is repeated and left texture is removed. Afterwards, radiopathologic correlation is checked. It is searched for new additional pathologic symptom entity required operation in the boundary of lesion removed and nearing texture. The software, SPSS 15.0 for Windows, is used for statistical analysis. Defining statistics; categorical variables are given as number and percentage. Ratio comparison in groups is done with chi-square test. Monte Carlo Simulation is applied where conditions are not met. Statistical alpha significance level is accepted as p<0.05. RESULTS: While the age of patients applied BLES in our clinic is between 21 and 64, all 23 patients were women. As a result of BLES process, 9 IDP, 9 fibroadenoma, 1 ADH, 1 invasive ductal cancer indicates neuroendocrine differentiation, 1 complex sclerosing lesion and 1 stromal fibrosis diagnosed in patients pathologic evaluations. For 1 patient, after target lesion was put in basket, it disappeared in breast texture. For 3 patients, additional BLES process was done since residual lesion was detected in ultrasonographic diagnosis after the process. The lesions were separated into 3 groups according to their diameters: 0-10 mm, 10-15 mm and 15-20 mm. General success ratio (≥1mm,<1mm and lesions up to the limits) calculated as 63,6%. Excision success pathologically calculated as 9/10(90%), 4/8 (%50), 1/4 (%25) in group 1, group 2 and group 3 patients respectively. DISCUSSION/CONCLUSION: It is thought that BLES Method is a minimal invasive, secure and effective treatment method especially under 1.5 cm selected Cases as an alternate to operational excision.