İnternet haberi sunumunda dijital hikaye anlatım tekniklerinin kullanımı
Use of digital storytelling techniques in internet news presentation
- Tez No: 977785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR KAYIHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Gazetecilik, Sociology, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Akışkan gazetecilik, Görsel haberleşme, Kitle haberleşme araçları, Kitle iletişim araçları, Kitle iletişimi, Mobil habercilik, Sanal haberler, Transmedya hikayeciliği, Yeni gazetecilik, Liquid journalism, Visual communication, Mass media, Mass communication, Mobile journalism, Online news, Transmedia storytelling, New journalism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
Özet
Son yüzyıllarda teknolojide ve iletişim tekniklerinde değişim ve dönüşümler yaşanmıştır. İnternet teknolojisinin gelişmesi ve yayılmasını müteakiben haber ve habercilik kavramlarının internetle girdiği etkileşimin saptanması hem haberciliğin bugününe hem de geleceğine ilişkin çıkarımlarda bulunulabilmesi açısından elzem hâle gelmiştir. Bu kapsamda çalışmanın en temel amacı dijital hikâye anlatım tekniklerinin internet haberinin sunumunda kullanılıp kullanılamayacağına ilişkin sektör çalışanlarının görüşlerinin saptanmasıdır. Çalışmada dijital hikâye anlatım tekniklerinin internet haberi ile ilişkisinin saptanabilmesi adına internet haberciliği sektörü mensubu muhabir, editör ve yöneticilerle bir nitel araştırma yöntemi olan görüşme tekniği kullanılarak araştırma yürütülmüştür. Toplamda 13 katılımcı ile gerçekleştirilen bu araştırma neticesinde internet haberciliği sektörü mensuplarının dijital hikâye anlatımı kavramına hakimiyetinin görev alınan pozisyonla ve sektörel deneyimle birlikte değiştiği gözlemlenmiştir. Özetle, yönetici/editör kadroda yer alanların ve sektörde daha deneyimli olan habercilerin bu kavrama daha hâkim olduğu söylenebilir. Araştırmada elde edilen diğer bir ana sonuç ise haberciliğin muhatap olduğu ekonomik sorunların dijital hikâye anlatım tekniklerinin internet haberi sunumunda kullanılması önünde engel teşkil ettiği olmuştur. Bu noktada katılımcılar mevcut ekonomik sorunlar çözülse bile sektör yöneticilerinin ve medya kuruluşu sahiplerinin vizyonları nedeniyle sunum biçimlerinin değişememe ihtimali olduğunu ifade etmişlerdir. Öte yandan vizyon sorunu giderilse dahi haberin muhatabı olan alıcı kitlenin haberlerde tercih ettiği formlar sebebiyle haberlerin sunumunda bu tekniklerin kullanılmasının çok da kolay olmadığının ifade edildiği söylenebilir. Bu hususta yapılacak araştırmalarla çok yönlü olarak gelişmelerin tespit edilmesi elzemdir.
Özet (Çeviri)
The last few decades have seen changes and transformations in technology and communication techniques. In this context, the main purpose of the study is to determine the opinions of sector employees on whether digital storytelling techniques can be used in the presentation of online news. In the study, reporters, editors and managers from the online journalism sector were interviewed using the interview technique, one of the qualitative research methods. As a result of this research, which was conducted with a total of 13 participants, to summarize, it can be said that those in the managerial/editorial staff and journalists who are more experienced in the sector are more familiar with digital storytelling concept. Another main result obtained in the research is that the economic problems faced by journalism constitute an obstacle to the use of digital storytelling techniques in online news presentations. At this point, the participants stated that even if the current economic problems are solved, there is a possibility that presentation styles may not change due to the vision of sector managers and media organization owners. On the other hand, even if the vision problem is solved, it can be said that it is not very easy to use these techniques in the presentation of news due to the forms preferred by the recipient audience. It is essential to determine the developments in this regard in a multidimensional way through further research.