Güncel sanat içinde kavramsal, enstalasyon ve performans sanatında izleyici ve sanat eserindeki dokunma ilişkisi
The relationship of touch between the viewer and the artwork incontemporary conceptual, installation and performance art
  1. Tez No: 977863
  2. Yazar: KÜBRA SERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ANIL ERTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Güncel Sanat, Çağdaş Sanat, Kavramsal Sanat, Enstalasyon Sanatı, Performans Sanatı, İzleyici, Dokunma, Contemporary Art, ConceptualArt, İnstallation Art, Performance Art, Audience, Touch
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
Özet
Dokunma, deri altındaki sinir uçlarının uyarıları beyne iletmesi sonucu oluşan duyumsama eylemidir. Deri ve bedenle doğrudan ilişkilidir. Bu anlamda vücudumuz en büyük duyu organımızdır. Dış dünya ile iç dünyamız arasındaki sınırı oluşturur. Sahip olduğumuz ilk duyumuz olmakla birlikte yine ilk dokunma deneyimi anne rahminden başlayarak birçok kültürde de var olduğu üzere yeni doğan bebeğin göbek kordonu kesilmeden ya da sarılmadan anne göğsüne veya karnına konulması ile devam ettirilir. Bu deneyim korunma, ait olma ihtiyacını karşılayarak bebeğin hayatta kalabilmesi ve ruhsal/fiziksel gelişimi için vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Ayrıca günlük hayatın içinde tokalaşmak, sarılmak gibi sosyal ilişkilerin ana unsurlarından olmakla birlikte birçok kültürde farklı davranış şekilleri göstererek“Haptik dokunma”kavramıyla da karşımıza çıkmaktadır. İletişim içinde büyük önem taşıyan bu olgu hafif dokunma olarak adlandırabileceğimiz sevgi, şefkat gibi duygular barındıran dostane bir dokunuş, okşama, öpücük olabileceği gibi aksine şiddet, taciz gibi istenilmeyen ağır bir dokunuş da barındırabilir. Hatta dokunmak kadar dokunma yoksunluğunun ağırlığı da söz konusu olarak karşımıza çıkabilir. Dokunma olgusu 1960' lara kadar izleyici kapsamında sanatın içinde yer almazken ve kişi sadece“izleyici”konumuyla güvenli bir alanda tutulurken çağdaş sanat ile izleyici olmanın güvenli alanından çıkarak sanata dahil olmaya, deneyimlemeye başlamıştır. Dokunmayı izlemekten dolayısıyla görmekten ayıran husus şudur ki; insanlar gördüklerine inanır, dokunduklarını bilir. Bu bağlamda hayat boyu deneyimleme olasılığı ile karşı karşıya olunan dokunma/dokunulma eyleminin çeşitlerini ve güncel sanat içindeki yerini incelemek önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Touch is thenerveendingsunderthe skin that transmit signalstothebrain. It is theact of sensingthatoccurs as a result. It is directlyrelatedtothe skin and body. Inthis sense, our body is ourlargestsensory organ. Itformstheboundarybetweentheouterworldandourinnerworld. Although it is thefirst sense wehave, thefirsttouchexperiencestartsfromthemother'swombandcontinuesbyplacingthenewborn baby on themother'schestor abdomen withoutcuttingorwrappingtheumbilicalcord, as is thecase in manycultures. Thisexperience is of indispensableimportanceforthebaby'ssurvivalandspiritual/physicaldevelopmentbymeeti ngtheneedforprotectionandbelonging. Inaddition, although it is one of the main elements of socialrelationssuch as shakinghandsandhugging in daily life, it alsoappearswiththeconcept of“haptictouch”byshowingdifferentbehavioralpatterns in manycultures. Thisphenomenon, which is of greatimportance in communication, can be a friendlytouch, a caress, a kiss, whichwe can calllighttouch, whichincludesfeelingssuch as loveandcompassion, but on thecontrary, it can alsoinclude an undesirableheavytouchsuch as violenceorharassment. Infact, wemayencountertheseverity of touchdeprivation as much as touching. Whilethephenomenon of touchwas not included in art untilthe 1960s andthepersonwaskept in a safeareaonly as a“viewer”, withcontemporary art, he startedtogetinvolved in art andexperience it, leavingthesafearea of being a spectator. Thepointthatdistinguishestouchingfromwatchingandthusseeing is that; People believewhat they seeandknowwhat they touch. Inthiscontext, it is importanttoexaminethetypes of touch/beingtouchedthatwearefacedwiththepossibility of experiencingthroughoutourlivesanditsplace in contemporary art.