Genel eğitim sınıflarında kolaylaştırıcı kişi uygulamalarının iyileştirilmesi: Bir eylem araştırması
Improving paraprofessionals practices in general education classrooms: An action research
- Tez No: 977864
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE SÖNMEZ KARTAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kolaylaştırıcı kişi, Kaynaştırma/bütünleştirme, Eylem araştırması, Paraprofessional, Inclusion/integration, Action research
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, bir genel eğitim sınıfında gerçekleştirilmekte olan kolaylaştırıcı kişi uygulaması hakkında var olan durumu ortaya koymak; kolaylaştırıcı kişi ve özel gereksinimli öğrencinin gereksinimleri bağlamında planlamalar, uygulamalar ve değerlendirmeler yaparak kolaylaştırıcı kişi uygulamalarını iyileştirme sürecini incelemektir. Yöntem: Bu çalışma bir genel eğitim sınıfındaki kolaylaştırıcı kişinin durumunu ortaya koymayı amaçlayan, durum saptama ve uygulama aşamalarının izlendiği bir eylem araştırmasıdır. Araştırma, İstanbul ilinde bir ilkokulun dördüncü sınıfına devam etmekte olan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı almış bir kız öğrenciyle çalışmakta olan kolaylaştırıcı kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler, yapılandırılmamış gözlemler ve araştırmacı günlüğü kullanılarak toplanmış; içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmanın durum saptama aşamasında elde edilen verilere göre, kolaylaştırıcı kişinin sınıf içinde kendi rolüne ilişkin bilgi ve farkındalığında eksiklikler bulunmaktadır. Ayrıca özel gereksinimli öğrencinin sınıf içi davranışlarının iyileştirilmesi için etkisi kanıtlanmış uygulamalar arasından uygun olanları uygulamada ve öğrenci için öğretimi bireyselleştirmede desteklenmeye gereksinim duymaktadır. Belirlenen bu duruma göre on yedi hafta boyunca iyileştirmeye yönelik eylemlerde bulunulmuştur. Bu kapsamda kolaylaştırıcı kişi tarafından fiziksel düzenleme yapılması sağlanmış, özel gereksinimli öğrencinin dersle ilgilenme davranışı arttırılmış, öğrencinin uygun davranışları arttırılmış ve öğretim uyarlaması yapılması sağlanmıştır. Sonuç ve Öneriler: Kolaylaştırıcı kişiye rol ve sorumlulukları hakkında farkındalık kazandırılmış, sınıf içinde özel eğitim gereksinimi olan öğrencinin davranışlarını yönetmesi ve öğrenci için öğretimi bireyselleştirebilmesi kapsamında gerçekleştirilen uygulamalardan olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Elde edilen bulgulara dayalı olarak kolaylaştırıcı kişilerin kaynaştırma/bütünleştirme ortamlarında uygun olmayan davranışlarını ortadan kaldırmak ve etkililiğini arttırmak için işe başlamadan önce onlara özel eğitimle ilgili gerekli eğitimlerin verilmesi ve işe başladıktan sonra da süpervizyon sürecinden yararlanmaları için gerekli düzenlemelerin yapılmasına ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to reveal the current situation regarding the implementation of a paraprofessional in a general education classroom, and to examine the improvement process of paraprofessional practices by planning, implementing, and evaluating in the context of the needs of both the paraprofessional and the student with special needs. Method: This study is an action research aiming to identify the situation of a paraprofessional in a general education classroom, following the stages of situation analysis and implementation. The research was conducted with the participation of a paraprofessional working with a female student diagnosed with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) in the fourth grade of a primary school in Istanbul. Data were collected through semi-structured interviews, unstructured observations, and the researcher's journal, and were analyzed using content analysis. Results: According to the data obtained during the situation analysis phase, the paraprofessional lacked adequate knowledge and awareness regarding her role in the classroom. In addition, she needed support in implementing appropriate evidence-based practices to improve the classroom behavior of the student with special needs and in individualizing instruction for the student. Based on these findings, improvement actions were carried out over a period of seventeen weeks. Within this scope, physical arrangements were made by the paraprofessional, the student's on-task behavior increased, appropriate behaviors were reinforced, and instructional adaptations were implemented. Conclusion and Suggestions: The paraprofessional was made aware of her roles and responsibilities. Positive outcomes were obtained from the practices carried out to help her manage the behaviors of the student with special educational needs in the classroom and to individualize instruction for the student. Based on the findings, it is recommended that paraprofessionals receive necessary training related to special education before starting work in inclusive settings, and that arrangements be made to ensure they benefit from supervision processes after starting their roles, in order to eliminate inappropriate practices and enhance their effectiveness.