Triticum aestivum l. cv. kobra (poaceae) bitkisinin farklı uzunluktaki UV stresine astrobiyolojik uyumunun belirlenmesi
Determination of astrobiological adaptation of triticum aestivum l. cv. kobra (poaceae) plant to UV stress of different lengths
  1. Tez No: 977942
  2. Yazar: ESRA KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokütle, Biyoloji, Ekofizyoloji, Ultraviyole ışınlar, Biomass, Biology, Ecophysiology, Ultraviolet rays
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında Triticum aestivum cv. Kobra bitkisinin dört adet tohumu plastik viyollere ekilmiştir ve su, toprak, aşırı tuzluluk ve borik asit içeren tohum yataklarına değişen UV radyasyonu süreleri altında verdiği ekofizyolojik tepkileri incelenmiştir. Borik asit, aşırı tuzluluk, UV radyasyonu ve aşırı sıcaklıklar gibi Mars benzeri koşulları simüle eden deneylerde sıklıkla kullanıldığı için dahil edilmiştir. Kökçük çıkışından sonra fideler, su, toprak, yüksek tuzluluk oranı (5000, 10000 ve 12500 ppm NaCl) ve borik asit (8-16 ppm H₃BO₃) içeren tohum yataklarına aktarıldı. 21 gün boyunca 16 saat ışık/8 saat karanlık fotoperiyotlu 21°C'lik bir iklim kabinine yetiştirilmiştir. Daha sonra fideler, farklı sürelerde (Kontrol (0 dk), 15, 20 ve 30 dakika) UV-A ve UV-B radyasyonuna maruz bırakıldı ve aynı koşullar altında üç gün daha büyümeye bırakıldı. Deneyin sonunda, fidelerin kök-gövde uzunlukları, çimlenme yüzdeleri, fide canlılık indeksleri, Gmax değerleri, Lag time değerleri, tolerans indeksleri ve biyokütle indeksleri gibi çeşitli ekofizyolojik parametreler ölçülmüştür. Yapılan çalışmalar sonucunda deney grupları arasında ölçülen değerler doğrultusunda UV-A ve UV-B beraber uygulanmış gruplarda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı fark kaydedilmiştir. Triticum aestivum cv. Kobra bitkisinin, UV'ye maruz kalmayan yüksek tuzluluk gruplarında kloroz meydana geldiğini, UV radyasyonuna maruz kalan gruplarda ise kloroz görülmediğini gösterdi. Ancak borik asit uygulanan gruplarda UV ışınlarına maruziyete rağmen kloroz önlenemediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, four seeds of Triticum aestivum cv. Cobra were planted in plastic vials and their ecophysiological responses to seedbeds containing water, soil, high salinity, and boric acid under varying UV radiation durations were investigated. Boric acid was included because it is frequently used in experiments simulating Mars-like conditions such as high salinity, UV radiation, and temperature extremes. After root emergence, seedlings were transferred to seedbeds containing water, soil, high salinity (5000, 10000, and 12500 ppm NaCl), and boric acid (8-16 ppm H₃BO₃). They were grown in a 21°C climate chamber with a 16-hour light/8-hour dark photoperiod for 21 days. Seedlings were then exposed to UV-A and UV-B radiation for different durations (Control (0 min), 15, 20, and 30 min) and allowed to grow for another three days under the same conditions. At the end of the experiment, various ecophysiological parameters such as root-shoot lengths, germination percentages, seedling vitality indices, Gmax values, lag time values, tolerance indices, and biomass indices were measured. As a result of the studies, statistically significant differences were recorded in the UV-A and UV-B co-applied groups compared to the control group, in line with the measured values among the experimental groups. It was shown that chlorosis occurred in the high-salinity groups not exposed to UV, while no chlorosis was observed in the groups exposed to UV radiation. However, it was concluded that chlorosis could not be prevented in the boric acid-applied groups despite exposure to UV radiation.