Sünbül Sinan, Sinâneddin Yusuf b. Ya'kûb el-Amâsî el-Halvetî'nin Tasavvuf Risâlesi
Sünbül Sinan, the sufism essay of Sinâneddin Yusuf b. Ya'kûb el-Amâsî el-Halvetî
  1. Tez No: 977988
  2. Yazar: ADEM HAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sünbül Sinan Efendi, Tasavvuf, Sünbül Sinan Efendi, Mystic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Sünbül Sinan Efendi, Osmanlı dönemi önemli mutasavvıflarındandır. Halvetiyye tarikatı kollarından olan Sünbüliyye tarikatının kurucusudur. Sünbül Sinan Efendi, dönemin semâ/devran zikrinin dinen meşruiyeti konusunda yapılan tartışmaların odağında olan bir isimdir. Bunun sebebi ise semâ/devran uygulamasının Sünbüliyye tarikatında yaygın olarak icra edilmesidir. ''Tasavvuf Risalesi'' adlı eserinden tasavvufî fikirlerini öğrenmemizin beraber devran zikrinin meşruiyetini savunduğu bir eseridir. Risalede ayakta zikir yapmanın ''raks'' yani dans olduğu şeklinde bid'at sayanlara karşı devranın ibadet olduğunu Kur'an ve sünnet bağlamında savunmuştur. Bu düşüncesini Zümer süresi yetmiş ikinci ve yetmiş beşinci ayetleri ve muhtelif hadis-i şerifler ile desteklemiştir. Devran zikrinin, meleklerin Allah'ı döne döne zikrettiği gibi yeryüzünde de kulların Allah'ı aynı şekilde zikrettiği şeklinde benzerlik kurarak anlatmıştır. Risalenin sonunda Zenbilli Ali Efendi'nin devran zikrinin meşruiyeti hakkında fetvası ile de desteklemiştir. Bu çalışma 16. yüzyılda devran zikrinin meşruiyeti konusunu anlamak açısından önem arz etmektedir. Çalışmamızda ''Tasavvuf Risalesi'' adlı eser üzerinden Sünbül Sinan Efendi'nin devran hakkındaki fikirleri tespit edilmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
Sünbül Sinan Efendi was a prominent Sufi scholar during the Ottoman period. He was the founder of the Sunbuliyya order, a branch of the Halvetiyya order. Sünbül Sinan Efendi was a figure at the center of debates regarding the religious legitimacy of the sema/devran dhikr of the period. This was due to the widespread practice of the sema/devran within the Sunbuliyya order. One of his works,“Tasawwuf Risalesi,”not only provides us with insights into his Sufi ideas but also defends the legitimacy of the devran dhikr. In the treatise, he defends the devran as an act of worship, based on the Quran and Sunnah, against those who consider performing dhikr while standing to be a“dance,”or innovation. He supports this view with verses 72-75 of Surah Az-Zumar and various hadiths. He explained the dhikr of devran by drawing an analogy with the way angels dhikr God in their rotations, as well as the way servants on earth dhikr God in the same way. At the end of the treatise, he also supported it with a fatwa from Zenbilli Ali Efendi regarding the legitimacy of devran dhikr. This study is important for understanding the legitimacy of devran dhikr in the 16th century. This study attempts to identify Sünbül Sinan Efendi's views on devran through his work“Tasavvuf Risalesi.”