İnşaat sektörü ekonomik büyümenin lokomotifi olabilir mi? Türkiye için bir model önerisi
Can the construction sector be the locomotive of economic growth? A model proposal for Turkey
  1. Tez No: 977987
  2. Yazar: CİHAN İRVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR YASİN ERYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, İnşaat sektörü, Economic growth, Construction sector
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yöneylem Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2000 yılı sonrası çeyrek yıllık verilerle Türkiye için ekonomik büyüme ile inşaat sektörü üretimi arasındaki ilişkinin tahmin edilmesini amaçlamaktadır. Bu bağlamda, özellikle zaman serilerinde ortaya çıkması muhtemel yapısal farklılıkların varlığında sermaye ve işgücü değişkenlerinin yanında inşaat sektörü üretiminin GSYH denkleminde yer aldığı model Bai ve Perron (2003) tarafından önerilen yapısal kırılmalı regresyon yaklaşımıyla tahmin edilmeye çalışılmaktadır. Yapısal farklılıkların ekonometrik olarak yapısal kırılma olarak ortaya çıkma durumlarının tespiti için öncelikli olarak 2000:1 – 2023:3 dönemini kapsayan verilere Lee ve Starizicich yapısal kırılmalı birim kök testleri uygulanmış ve sonrasında yapısal kırılmalı regresyon analizi ile model tahmini yapılmıştır. Tahmin sonuçlarına göre bazı alt dönemler için inşaat sektörü üretiminin GSYH üzerinde küçük dahi olsa arttırıcı, bazı alt dönemlerde ise azaltıcı etkisi olduğu söylenebilir. Dolayısıyla, inşaat sektörünün ele alınan dönemde Türkiye için büyümenin motoru olarak değerlendirilemeyeceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to estimate the relationship between economic growth and construction sector output for Turkey using quarterly data after 2000. In this context, especially in the presence of possible structural changes in time series, the model in which construction sector production is included in the GDP equation in addition to capital and labor variables is tried to be estimated with the structural break regression approach proposed by Bai and Perron (2003). In order to determine the econometric emergence of structural changes as structural breaks, Lee and Starizicich unit root tests with structural breaks are applied to the data covering the 2000q1 - 2023q3 period and then the model is estimated by regression analysis with structural breaks. According to the estimation results, it can be said that construction sector production has an increasing effect on GDP for some sub-periods and a decreasing effect for some sub-periods. Therefore, it can be said that the construction sector cannot be considered as an engine of economic growth for Turkey in the period under consideration.