Aile ve dini rehberlik bürolarına başvuran danışanlarda aile içi sorunlarla başa çıkmada din ve maneviyatın rolü
The role of religion and spirituality in dealing with family problems among clients applying to family and religious guidance offices
- Tez No: 977989
- Danışmanlar: DR. ASUDE COŞKUNSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Aile ve Dini Rehberlik Bürosu, Başa Çıkma, Dini Başa Çıkma, Dindarlık, Manevi danışmanlık, Psychology of Religion, Family and Religious Guidance Office, Coping, Religious Coping, Religiosity, Spiritual Counseling
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Aile ve Dini Rehberlik Bürolarına başvuran danışanların sorunlarıyla başa çıkmada din ve maneviyatın rolünü tespit etmektir. Bu çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desenle yürütülmüştür. Eyüpsultan Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosundan danışmanlık hizmeti alan 20 evli katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Eyüpsultan Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosundan danışmanlık hizmeti alan 20 evli danışana uygulanmıştır. Araştırma sonucuna göre Aile ve Dini Rehberlik Bürosuna başvuran danışanlarda sorunlarıyla başa çıkmada dindar olmalarının ve maneviyatlarının olumlu etkileri tespit edilmiştir. Bu tez, aile içi sorunların yapısını, iletişim süreçlerini, anlam arayışını ve mutluluğa ulaşma stratejilerini dini ve manevi bağlamda ele alarak aile içi huzurun oluşturulmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the role of religion and spirituality in coping with the problems of clients applying to Family and Religious Guidance Offices.. This study was conducted using the phenomenological design, one of the qualitative research methods. Semi-structured interviews were conducted with 20 married participants who received counseling services from the Family and Religious Guidance Office of the Eyüpsultan Mufti's Office. The data obtained were analyzed using thematic analysis. The counseling was applied to 20 married clients who received services from the Family and Religious Guidance Office of the Eyüpsultan Mufti's Office. The data were interpreted using descriptive analysis. According to the results of the research, it was determined that being religious and spiritual had positive effects on the clients who applied to the Family and Religious Guidance Office in coping with their problems. This thesis contributes to the establishment of inner-family peace by addressing the structure of family problems, communication processes, the search for meaning, and strategies for attaining happiness within a religious and spiritual context.