Vezikoüreteral reflü gelişen hastalarda uygulanan endoskopik subüreteral madde enjeksiyonu tekniğinin retrospektif olarakdeğerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the endoscopic subureteric injection technique applied in patients with vesicoureteral reflux
- Tez No: 978051
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA OLGUNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: vezikoüreteral reflü, endoskopik enjeksiyon tedavisi, üreter, idrar yolu enfeksiyonu, vesicoureteral reflux, endoscopic injection treatment, ureter, urinary tract infection
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Vezikoüreteral reflünün tedavi seçeneklerinden olan endoskopik subüreteral madde enjeksiyonu yönteminin işlem görüntülerinin değerlendirilmesi ile klinik başarısının ön görülmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmada; Aralık 2015 ve Ekim 2024 tarihleri arası operasyon görüntülerine ulaşılan vezikoüreteral reflü nedeniyle endoskopik subüreterik enjeksiyon tekniği ile opere edilmiş 0-18 yaş arası 32 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 24'ü(%75,0) kız, 8'i (%25,0) erkekti. Toplam 44 renal üniteye müdahale edildi ve hastaların ortalama yaşı 4,23±3,47 olarak saptandı. Yapılan işlemin görüntüleri anabilim dalımızda aktif olarak çalışan öğretim üyeleri ve kıdemli tıpta uzmanlık öğrencileri tarafında kör olarak değerlendirildi. 10 sorudan oluşan değerlendirme formu; işlemin teknik basamakları ve işlem sırasında elde edilebilen anatomik farklılıklar ile ilgiliydi. Beş seçenekli Likert ölçeği ile yanıtlandı. Katılımcılardan ayrıca işlemin başarısını tahmin etmeleri istendi. Bulgular: Katılımcıların vakaların klinik başarısını tahmin etme oranı oldukça düşük bulundu. (%58,18) Katılımcıların cerrahi deneyimi arttıkça gerçek klinik başarıyı ön görme oranları anlamlı olarak azaldı. (p<0,05). Katılımcıların klinik olarak başarısız olan vakaları tahmin etme başarısında anlamlı fark yoktur. Tüm katılımcılar için subüreterik enjeksiyon işlemi sonrası volkanik görünüm oluşumu en önemli başarı kriteri idi. (p<0,05) Sonuç: İşlemin retrospektif olarak operasyon videolarının değerlendirmesi, tedavinin klinik başarısını ön görmede yeterli sonuç sağlamamaktadır. Hastanın demografik özellikleri, operasyon öncesi uygulanan tanı ve tedavi protokolleri gibi pek çok kriter işlemin gerçek başarısını ön görmede bütüncül olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to predict the clinical success of the endoscopic subureteral injection method, one of the treatment options for vesicoureteral reflux, by evaluating the procedure videos. Materials and Methods: In the study, 32 patients aged 0-18 years who underwent endoscopic subureteric injection technique for vesicoureteral reflux and whose operation videos were accessible between December 2015 and October 2024 were included. Of the included patients, 24 (75.0%) were female, and 8 (25.0%) were male. A total of 44 renal units were intervened, and the mean age of the patients was 4.23 ± 3.47 years. The procedure videos were blindly evaluated by faculty members actively working in our department and senior medical specialty students. The evaluation form, consisting of 10 questions, focused on the technical steps of the procedure and the anatomical differences observed during the procedure. The form was answered using a five-point Likert scale. Additionally, the participants were asked to predict the success of the procedure. Results: The participants' rate of predicting the clinical success of the cases was found to be quite low (58.18%). As the surgical experience of the participants increased, their ability to predict actual clinical success significantly decreased (p<0.05). There was no significant difference in the participants' ability to predict clinically unsuccessful cases. For all participants, the formation of a volcanic appearance after the subureteric injection procedure was the most important success criterion (p<0.05). Conclusion: The retrospective evaluation of operation videos does not provide sufficient results in predicting the clinical success of the treatment. Many criteria, such as the patient's demographic characteristics and preoperative diagnostic and treatment protocols, should be holistically evaluated to predict the actual success of the procedure.