Sistemik hipertansiyon hastalarında yüz yüze ve teledeğerlendirme yoluyla yapılan farklı fonksiyonel ölçümlerin psikometrik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the psychometric properties of the face to-face and tele-assessment of different functional measurements in patients with systemic hypertension
- Tez No: 978052
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR NAZ GÜRŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Sistemik hipertansiyon, fonksiyonel kapasite, geçerlik, güvenirlik, uzaktan değerlendirme, Systemic hypertension, functional capacity, validity, reliability, teleassessment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş/Amaç: Sistemik hipertansiyon hastalarında azalan fiziksel aktivite ve semptom yükü fonksiyonel kapasiteyi etkileyebilmektedir. Fonksiyonel kapasitenin değerlendirmesinde yüz yüze ve uzaktan değerlendirme yolu ile ölçümler yapılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı SH hastalarında bu çalışmada yüz yüze ve uzaktan değerlendirme yoluyla yapılan Süreli Kalk Yürü Testi (SKYT), 1 Dakika Otur Kalk Testi (1DOKT) ve Kısa Fiziksel Performans Bataryası (KFPB) ölçümlerinin psikometrik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 40 sistemik hipertansiyon hastası (%62,5'i kadın, ortalama yaş;57,7±9,63 yıl) dâhil edildi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri kaydedildi, 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT) uygulandı. Yüz yüze ve uzaktan senkron değerlendirme yolu ile SKYT, 1DOKT ve KFPB ölçümleri tekrarlı olarak gerçekleştirildi. Uzaktan yapılan ölçümlere ait videolar ikinci bir araştırmacı tarafından tekrarlı olarak izlendi ve asenkron skorlama yapıldı. Ölçümlerin geçerliği için 6DYT ile korelasyonları yorumlandı. Güvenirlik için yüz yüze, uzaktan senkron ve uzaktan asenkron ölçümlerin sınıf içi korelasyon katsayıları (ICC) hesaplandı. Bulgular: SKYT, 1DOKT ve KFPB ölçümleri 6DYT ile yüksek düzeyde korelasyon göstermiştir (sırasıyla; r=-0,702, r=0,781, r=0,795, p<0,001). Her üç teste ait yüz yüze, uzaktan senkron ve uzaktan asenkron ölçümler ve ölçümcüler arası güvenirlik skorları mükemmel düzeyde bulunmuştur (ICC>0,90). Sonuçlar: Çalışmamız sonucunda sistemik hipertansiyon hastalarında SKYT, 1DOKT ve KFPB ölçümleri hem yüz yüze hem de uzaktan değerlendirme yolu ile uygulanabilir bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction/Aim: In patients with systemic hypertension, reduced physical activity and symptom burden may affect functional capacity. Functional capacity can be evaluated using both face-to-face and tele-assessment methods. This study aimed to examine the psychometric properties of the Timed Up and Go Test (TUG), the 1- Minute Sit-to-Stand Test (1MSTS), and the Short Physical Performance Battery (SPPB) conducted via face-to-face and tele-assessment methods. Methods: A total of 40 patients with hypertension (62.5% female, mean age:57.7 ± 9.63 years) were included in the study. The demographic and clinical characteristics of the patients were recorded, and the 6-Minute Walk Test (6MWT) was administered. The TUG, 1MSTS, and SPPB were performed repeatedly via faceto-face and tele-assessment. Videos of the tele-assessment sessions were reviewed multiple times by a second researcher, and asynchronous scoring was performed. Correlation coefficients with the 6MWT were used to assess validity. Intraclass correlation coefficients (ICC) were calculated to assess the reliability of face-to-face, synchronous and asynchronous tele-assessment measurements. Results: The TUG, 1MSTS, and SPPB showed strong correlations with the 6MWT (r = -0.702, r = 0.781, r = 0.795, respectively; p < 0.001). Reliability scores for all three tests—including face-to-face, synchronous and asynchronous tele-assessment, and inter-rater reliability—were found to be excellent (ICC > 0.90). Conclusion: The TUG, 1MSTS, and SPPB can be reliably administered via both faceto-face and tele-assessment methods in patients with systemic hypertension.