Kentsel dirençlilik ve ulaşım ilişkisi: Sürdürülebilir havaalanı pist zemini tasarım modellemesi
The relationship between urban resilience and transport: sustainable airport runway surface design modelling
  1. Tez No: 978066
  2. Yazar: MUHAMMED TAHA ÜÇÜNCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE AYTUĞ ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Sivil Havacılık, Civil Engineering, Geological Engineering, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel dirençlilik, Sürdürülebilirlik, Zemin iyileştirme, FAARFIELD, Havaalanı pist tasarımı, Derin zemin karıştırma yöntemi, Urban resilience, Sustainability, Soil improvement, FAARFIELD, Airport runway design, Deep soil mixing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yer Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, kentsel dirençlilik çerçevesinde havaalanı pistlerinin sürdürülebilir ve güvenli şekilde tasarlanmasına yönelik mühendislik yaklaşımları incelenmiştir. Ulaşım altyapılarının afet sonrası işlevselliğini koruyabilmesi, dirençli kentlerin inşasında kritik rol oynamaktadır. Bu kapsamda, 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde ciddi hasar gören Hatay Havaalanı pistine odaklanılmıştır. Pist üstyapısının yeniden tasarımı sürecinde, alüvyon zemin koşullarının neden olduğu taşıma gücü yetersizlikleri ve sıvılaşma potansiyeli araştırılmıştır. Zemin özelliklerini belirlemek amacı ile arazi etütleri, sondaj çalışmaları, laboratuvar ve jeofizik deneyler gerçekleştirilmiş; özellikle sıvılaşma potansiyeli olan katmanlar üzerinde durulmuştur. Yer altı su seviyesinin yüksekliği ve düşük plastisiteli siltli zeminlerin varlığı, zemin iyileştirmesini gerekli kılmıştır. Bu amaçla Derin Karıştırma Yöntemi (Deep Soil Mixing) kullanılarak, havaalanı zemini kolonlar yardımı ile iyileştirilmiş ve her bir kolonda asgari 40 ton taşıma kapasitesi hedeflenmiştir. Üstyapı tasarımında FAARFIELD programı kullanılarak yeni bir havaalanı pist tasarımı yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, zemin iyileştirme uygulamaları ile hem taşıma kapasitesinin hem de deprem performansının artırıldığını göstermektedir. Çalışma, deprem riski taşıyan bölgelerde hava ulaşımı altyapısının sürdürülebilirliğine katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, engineering approaches for sustainable and safe design of airport runways within the framework of urban resilience are analysed. The ability of transport infrastructures to maintain their functionality after disasters plays a critical role in the construction of resilient cities. In this context, the focus is on the runway of Hatay Airport, which was severely damaged in the Kahramanmaraş-centred earthquakes in 2023. During the redesign of the runway superstructure, the bearing capacity deficiencies and liquefaction potential caused by alluvial soil conditions were investigated. Field surveys, borings, laboratory and geophysical tests were carried out to determine the soil properties, with particular emphasis on layers with liquefaction potential. The high ground water level and the presence of low plasticity silty soils necessitated ground improvement. For this purpose, Deep Soil Mixing method was used to improve the airport ground with the help of columns and a minimum bearing capacity of 40 tonnes was targeted for each column. A new airport runway was designed by using FAARFIELD programme for pavement design. The results obtained show that both bearing capacity and earthquake performance are improved with ground improvement applications. The study contributes to the sustainability of air transport infrastructure in earthquake-prone areas.