Sosyal medya pazarlama aktivitelerinin marka güveni üzerindeki etkisi: Trendyol takipçileri üzerine bir araştırma
The impact of social media marketing activities on brand trust: a study on Trendyol followers
- Tez No: 978085
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN ERSÖZ DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Pazarlama Aktiviteleri, Marka Güveni, Sosyal Medya Pazarlaması, Social Media Marketing Activities, Brand Trust, Social Media Marketing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde sosyal medya kullanım oranları ve çevrimiçi alışveriş sıklığının artması ile birlikte markalar için sosyal medya kullanımının önemi de artmıştır. Markalar, sosyal medyayı görünür kılmak, müşterilerinin güveni ve sadakatlerini kazanmak amacıyla aktif bir şekilde kullanmaktadır. Bu doğrultuda markaların sosyal medyada ne tür aktiviteler yürüttüğü ve yürütülen aktivitelerin tüketici üzerinde nasıl bir etkisi olduğu önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Bu çalışmada tüketicilerin sosyal medya pazarlama aktivitelerine ilişkin algısı ve marka güven düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmaktadır. Çalışmada, Türkiye'nin önde gelen e-ticaret platformlarından biri olan Trendyol markasının sosyal medya hesaplarının takipçileri odak olarak alınmıştır. Araştırmanın evrenini sosyal medyada aktif olan ve Trendyol markasının sosyal medya hesabının takip eden kişiler oluşturmaktadır. Örneklemini ise kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen, Trendyol sosyal medya hesaplarından en az birini takip eden 406 gönüllü katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, çevrimiçi anket yöntemi kullanılmıştır. Anket içeriğinde ise, Yüksekbilgili (2018) tarafından Türkçeye uyarlanan“Sosyal Medya Pazarlama Aktiviteleri Ölçeği”ve Bardakçı ve Gürbüz (2020) tarafından Türkçeye uyarlanan“Marka Güveni Ölçeği”kullanılmıştır. Toplanan veriler, T-testi, ANOVA ve Regresyon analizi yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre sosyal medya pazarlama aktiviteleri algısının marka güveni üzerinde olumlu bir etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Cinsiyete göre her iki ölçeğin de anlamlı bir şekilde farklılaştığı ve kadın katılımcıların sosyal medya pazarlama aktiviteleri algısı ve marka güven düzeylerinin erkek katılımcılara göre daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Sosyal medya pazarlama aktiviteleri algısının da eğitim düzeyine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, sosyal medyada bir ürünü keşfedip sık sık satın alan bireylerin sosyal medya pazarlama aktiviteleri algılarının daha yüksek olduğu çıkarımına ulaşılmıştır. Ayrıca Trendyol markasının sosyal medya hesaplarında 27 Ocak 2025 ve 27 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen içerik analizi ile elde edilen bulgular da araştırma sonuçlarına eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the increasing rate of social media usage and the growing frequency of online shopping, the importance of social media for brands has also risen. Brands actively use social media to enhance their visibility and to gain customers' trust and loyalty. In this context, understanding what types of activities brands carry out on social media and how these activities affect consumers has become an important research topic. The aim of this study is to examine the relationship between consumers' perceptions of social media marketing activities and their level of brand trust. The focus of the study is on the followers of the social media accounts of Trendyol, one of Turkey's leading e-commerce platforms. The population of the research consists of individuals who are active on social media and follow Trendyol's official accounts. The sample includes 406 voluntary participants selected through a convenience sampling method, all of whom follow at least one of Trendyol's social media accounts. Data were collected through an online survey. The survey included the“Social Media Marketing Activities Scale,”adapted into Turkish by Yüksekbilgili (2018), and the“Brand Trust Scale,”adapted into Turkish by Bardakcı and Gürbüz (2020). The collected data were analyzed using T-tests, ANOVA, and regression analysis. Findings revealed that the perception of social media marketing activities has a positive effect on brand trust. Both scales showed significant differences by gender, with female participants reporting higher levels of perceived social media marketing activities and brand trust than male participants. The perception of social media marketing activities also differed significantly according to educational level. Additionally, it was found that individuals who frequently purchase products they discover through social media have higher perceptions of social media marketing activities. Furthermore, the findings obtained through content analysis conducted on Trendyol's social media accounts between January 27, 2025, and February 27, 2025, were also incorporated into the research results.