Iğdır ili manda sütlerinde ağır metallerin araştırılması
Investigation of heavy metals in buffalo milk in Iğdir province
- Tez No: 978086
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ERTAŞ OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ağır Metaller, Manda, Süt, İz element, Iğdır, Heavy metals, Water buffalo, Milk, Trace elements, Iğdır
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Süt insan gıdası olarak kullanılan mucizevi bir sıvıdır. Türkiye'de hayvancılık sektöründe sığır başta olmak üzere koyun keçi ve özellikle manda sütü kullanılmaktadır. Bu sütlerde iz element ve ağır metal düzeyleri halk sağlığını yakından ilgilendiren güncel bir konudur. Bu çalışmada, Iğdır ili manda sütlerinde ağır metal ve iz elementlerin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal-Metot: Araştırmanın materyalini, Iğdır ili merkez ve ilçelerinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne kayıtlı olan 100 dişi mandadan temin edilen süt örnekleri oluşturmaktadır. Bunun için süt örneklerinden Ag, Ba, Cd, Co, Cr, Cu, Mn, Mg, Ni, Pb, U, V, As, Se, Zn, Li, Al ve Mg element düzeyleri ICP-MS cihazı ile ölçülmüştür. Ortalamalar, normal istatistik programı ile hesaplanmıştır. Bulgular: Analiz edilen elementlerden ağır metal düzeyleri (Pb, Cd, Ni, As, Ag) Türk Gıda kodeksine göre toksik değerlerin altında tespit edilmiş ve iz elementlerden Ca 1430.73, Mg; 67.61 K; 1855.24 Zn, 4.97 mg/kg olarak bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada manda sütünde tespit edilen ağır metal ve iz element düzeylerinin, insan sağlığı açısından risk oluşturmadığı belirlenmiştir. Özellikle Zn seviyesi literatürdeki birçok çalışmayla uyumlu bulunurken, Fe düzeyinin nispeten daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte Ca ve K değerlerinin bazı kaynaklara göre daha yüksek olması, çevresel koşullar, beslenme farklılıkları, tür özellikleri ve kullanılan analitik yöntemlerden kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Elde edilen veriler, hem tüketici sağlığını korumak hem de yerel hayvansal üretimi desteklemek açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Milk is a miraculous liquid used as human food. In Turkey, cattle, sheep, goat and especially buffalo milk are used in the livestock sector. Trace element and heavy metal levels in these milks are a current issue that closely concerns public health. For this purpose, this study aims to investigate heavy metals and trace elements in buffalo milk in Igdir province. Material-Method: The material of the study consisted of milk samples obtained from 100 female buffaloes registered with the Provincial Directorate of Agriculture and Forestry in the center and districts of Igdir province. The elemental levels of Ag, Ba, Cd, Co, Cr, Cu, Mn, Mg, Ni, Pb, U, V, As, Se, Zn, Li, Al and Mg were measured by ICP-MS. Averages were calculated with the appropriate statistical program. Results: Among the elements analyzed, heavy metal levels (Pb, Cd, Ni, As, Ag) were found to be below the toxic values according to the Turkish Food Codex and trace elements Ca 1430.73, Mg; 67.61 K; 1855.24 Zn, 4.97 mg/kg. Conclusion: In this study, it was determined that the levels of heavy metals and trace elements detected in buffalo milk did not pose a risk to human health. Especially Zn level was found to be compatible with many studies in the literature, while Fe level was observed to be relatively lower. However, it is thought that the higher Ca and K values compared to some sources may be due to environmental conditions, nutritional differences, species characteristics and analytical methods used. The data obtained are important in terms of both protecting consumer health and supporting local animal production.