Akromegali hastalarında kardiyak otonom nöropati skoru ile kardiyovasküler risk skorlama sistemleri arasındaki ilişkinin araştırılması
- Tez No: 978103
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞAH YENİDÜNYA YALIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Akromegali, kardiyak otonom nöropati, SUDOSCAN, Framingham Risk Skoru, SCORE2, Acromegaly, cardiac autonomic neuropathy, SUDOSCAN, Framingham Risk Score, SCORE2
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada akromegali hastalarında kardiyak otonom nöropati riski ile kardiyovasküler risk skorları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Hastalar ve Yöntemler: Kesitsel, vaka-kontrol tipi bu araştırmaya 36 akromegali hastası ve yaş ile cinsiyet açısından benzer 36 kontrol grubu bireyi dahil edildi. Sudomotor fonksiyonlar SUDOSCAN cihazı ile ölçülerek el ve ayak elektrokimyasal deri iletkenliği değerlerinden kardiyak otonom nöropati skoru hesaplandı. Kardiyovasküler risk değerlendirmesinde Framingham Risk Skoru ve SCORE2 kullanıldı. Veriler SPSS v26.0 programında analiz edilerek uygun istatistiksel testlerle değerlendirildi. Bulgular: Akromegali grubunda el ve ayak ESC değerleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük, Kardiyak otonom nöropati skoru ise anlamlı biçimde yüksek bulundu (p<0.01). Ayrıca Kardiyak otonom nöropati skoru, Framingham ve SCORE2 risk skorları ile pozitif yönde anlamlı ilişki sergiledi. Sonuçlar: Akromegali hastalarında kardiyak otonom nöropati riski artmıştır ve bu risk, kardiyovasküler risk skorlarıyla anlamlı ilişkilidir. SUDOSCAN temelli Kardiyak otonom nöropati skoru, kardiyovasküler riskin erken ve noninvaziv değerlendirilmesinde yararlı bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to evaluate the relationship between cardiac autonomic neuropathy risk and cardiovascular risk scores in patients with acromegaly. Materials and Methods: In this cross-sectional, case-control study, 36 patients with acromegaly and 36 age- and sex-matched individuals in the control group were included. Sudomotor function was assessed using the SUDOSCAN device, and the cardiac autonomic neuropathy score was calculated from the electrochemical skin conductance (ESC) values of the hands and feet. Cardiovascular risk was evaluated using the Framingham Risk Score and SCORE2. Data were analyzed with SPSS v26.0, and appropriate statistical tests were used for group comparisons and correlation analyses. Results: Hand and foot ESC values were significantly lower, whereas cardiac autonomic neuropathy scores were significantly higher in the acromegaly group compared with the control group (p<0.01). In addition, the cardiac autonomic neuropathy score showed a positive and significant correlation with both the Framingham Risk Score and SCORE2. Conclusions: The risk of cardiac autonomic neuropathy is increased in patients with acromegaly and is significantly correlated with cardiovascular risk scores. The SUDOSCAN-based cardiac autonomic neuropathy score appears to be a useful, non-invasive tool for the early evaluation of cardiovascular risk in patients with acromegaly.