Başkanlık sı̇stemı̇ eksenı̇nde Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan hükûmet sı̇stemlerı̇nı̇n ı̇ncelenmesı̇
Examination of government systems of Türkiye, Azerbaijan and Kazakhstan within the framework of presidential system
- Tez No: 978109
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK ABDULLAH EVLİYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, Presidential government system
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
“Başkanlık Sistemi Ekseninde Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan Hükûmet Sistemlerinin İncelenmesi”başlıklı çalışmanın konusunu 1995 Anayasası ile uygulanan Azerbaycan başkanlık sistemi, 1995 Anayasası ile kabul edilen Kazakistan hükûmet sistemi ve 2017 Anayasa değişikliği ile Türkiye'de uygulamaya başlanılan cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi oluşturmaktadır. Bu çalışmada genel olarak kuvvetler ayrılığı teorisi, kuvvetler ayrılığına dayanan hükûmet sistemleri ile bu hükûmet sistemlerinin tasnifi, başkanlık sisteminin ne olduğu ve nasıl ortaya çıktığı, hükûmet sistemleri içerisindeki konumu, Türkiye'de, Azerbaycan'da ve Kazakistan'da uygulanan hükûmet sistemlerinin başkanlık sistemi olup olmadığı ve nihayet Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan hükûmet sistemlerinin birbirlerine benzer olup olmadığı sorularına cevap aranmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın birinci bölümünde kuvvetler ayrılığı ve hükûmet sistemlerine, ikinci bölümünde Türkiye'de uygulanan cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine, üçüncü bölümünde Azerbaycan başkanlık sistemine, dördüncü bölümde Kazakistan hükûmet sistemine ve son olarak üç ülkenin hükûmet sistemlerinin genel hatlarıyla mukayesesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the study titled“Examination of Government Systems of Türkiye, Azerbaijan And Kazakhstan within the Framework of Presidential System”is the presidential system implemented in Azerbaijan with the 1995 Constitution, the government system adopted in Kazakhstan with the 1995 Constitution, and the presidential government system introduced in Turkey with the 2017 constitutional amendment. This study generally seeks to answer the following questions: the theory of separation of powers, government systems based on this principle and their classification, what the presidential system is and how it emerged, its position among government systems, whether the systems implemented in Turkey, Azerbaijan, and Kazakhstan can be classified as presidential systems, and finally, whether the government systems of Turkey, Azerbaijan, and Kazakhstan are similar to one another. Within this scope, the first part of the study discusses the theory of separation of powers and government systems, the second part examines the presidential government system implemented in Turkey, the third part focuses on the presidential system in Azerbaijan, the fourth part analyzes the government system in Kazakhstan, and finally, the last part compares the government systems of the three countries in general terms.