Ortaokul 6. sınıf din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin çocuklarla felsefe etkinliklerine yönelik deneyimlerinin incelenmesi
Examining the experiences of 6th grade religious culture and moral knowledge teachers in philosophy with children
  1. Tez No: 978110
  2. Yazar: ALİME YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH ALTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Din, Education and Training, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklarla Felsefe Yöntemi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Öğretmen, Öğrenci, Eğitim, Philosophy Method with Children, Religious Culture and Moral Knowledge, Teacher, Student, Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ortaokul 6. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) öğretmenlerinin Çocuklarla Felsefe (Philosophy for Children – P4C) yaklaşımına dayalı etkinliklere ilişkin deneyimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çocuklarla Felsefe yaklaşımı, çocukların eleştirel, yaratıcı ve iş-birliğine dayalı düşünme becerilerini geliştirmeyi hedefleyen pedagojik bir yöntemdir. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik analiz ile yapılandırılan bu çalışmada, Kocaeli ilinde görev yapan ve bu yaklaşıma yönelik deneyimi ya da ilgisi bulunan 20 DKAB öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenmiş, görüşmeler aracılığıyla öğretmenlerin Çocuklarla Felsefe yaklaşımını derslerine nasıl dahil ettikleri, karşılaştıkları güçlükler ve öğrencilerden aldıkları geri bildirimler analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, öğretmenlerin felsefi bilgi eksikliği, sınıf içi uygulama güçlükleri ve öğrenci katılımı gibi alanlarda çeşitli zorluklar yaşadıklarını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte öğretmenler, Çocuklarla Felsefe yaklaşımının öğrencilerde eleştirel düşünme, empati geliştirme ve farklı bakış açılarına saygı gibi becerileri olumlu yönde desteklediğini ifade etmişlerdir. Ayrıca bu yöntemin, öğrencilerin dini ve ahlaki değerleri anlama süreçlerine katkı sağladığı görülmüştür. Elde edilen veriler, DKAB derslerinde Çocuklarla Felsefe yaklaşımının uygulanabilirliğine ve bu yaklaşımın pedagojik katkılarına dair önemli sonuçlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the experiences of 6th grade Religious Culture and Moral Knowledge (REC) teachers in middle school regarding activities based on the Philosophy for Children (P4C) approach. The Philosophy for Children approach is a pedagogical method that aims to develop children's critical, creative and collaborative thinking skills. In this study, which was structured with phenomenological analysis, one of the qualitative research methods, semi-structured interviews were conducted with 20 REC teachers working in Kocaeli province who had experience or interest in this approach. Participants were determined using the purposive sampling method, and through the interviews, how teachers incorporated the Philosophy for Children approach into their lessons, the difficulties they encountered and the feedback they received from students were analyzed. The research findings reveal that teachers experienced various difficulties in areas such as lack of philosophical knowledge, difficulties in classroom implementation and student participation. In addition, teachers stated that the Philosophy for Children approach positively supported students' skills such as critical thinking, developing empathy and respecting different perspectives. In addition, it has been observed that this method contributes to the process of students' understanding of religious and moral values. The data obtained provide important results regarding the applicability of the Philosophy with Children approach in DKAB courses and the pedagogical contributions of this approach.