İkinci Dünya Savaşı'nda Sümerbank (1939-1945)
Sümerbank in World War II (1939-1945)
- Tez No: 978114
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN TUNA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Sümerbank, Birinci Sanayi Planı, İkinci Dünya Savaşı, Savaş Ekonomisi, Çalışma Hayatı. Aynı zamanda savaş döneminde Sümerbank, Sümerbank, First Industrial Plan, Second World War, War Economy, Working Life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye Cumhuriyeti 1930 yılların başlarında dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılar yüzünden, daha önce izlediği liberal ekonomi politikası yerine“Devletçi”bir ekonomi politikası uygulamaya başlamıştır. Devletçilik politikasının etkili bir şekilde uygulanması amacıyla Birinci Sanayi Planı hazırlanmıştır. Bu planın en büyük uygulayıcılarından biri 11 Haziran 1933 yılında kurulan Sümerbank olmuştur. Birinci Sanayi Planı dokuma, maden işleme, kâğıt, cam, porselen ve kimya sektörlerinden meydana gelmiştir. Sümerbank, İkinci Dünya Savaşı'na kadar olan zaman diliminde, gerek bu planın gerekse hedeflenen sanayileşme politikasının uygulanmasına başarılı bir şekilde destek sağlamıştır. İkinci Dünya Savaşı sürecinde oluşan olumsuz koşulların da etkisiyle dönemin hükûmetleri tarafından farklı ekonomik politikalar izlenmek zorunda kalınmıştır. Böylece daha önce düşünülen İkinci Sanayi Planı hedefinden vazgeçilmiştir. Sümerbank, savaşta ciddi bir sorumluluk üstlenmiş ve tüm zorluklara rağmen, savaş ekonomisi faaliyetlerine kesinti vermeden devam etmiştir. Belirlediği hedeflere ulaşmak için döneminin en çağdaş yönetim anlayışını sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
In the early 1930s, due to the effects of economic difficulties experienced in the world, The Republic of Türkiye began to implement a“statist”economic policy instead of liberal economic policy that it had previously followed. The First Industrial Plan was prepared for the effective implementation of the etatism policy. One of the biggest implementers of the The First Industrial Plan was Sümerbank which was established on June 11, 1933. The First Industrial Plan consisted of the textile, mineral processing, paper, glass, porcelain and chemical sectors. In the period up to the Second World War, Sümerbank successfully supported to the implementation of both this plan and the targeted industrialization policy. Due to negative conditions that emerged during the Second World War, the governments of the period had to flow different economic policies. Thus, the previously considered Second Industrial Plan target was abandoned. Sümerbank took on a serious responsibility and despite all the difficulties of the war, continued its war economy activities without interruption. On order to achieve the order ıts set, It exhibited the most contemporary management of its time. At the same during the war, it demonstrated exemplary approaches to social rights towards working life, which was just developing in Türkiye. It also made great contributions to working life with the training policies which it implemented primarily for workers, students and civil servants in its enterprises, and its activities to train expert personnel in business life.