Total dişsiz maksillaya uygulanan konvansiyonel, zigomatik implantlar, zigomatik kemik ankrajli subperiosteal implantlar ve maksilla ankrajlı subperiosteal implantlara gelen kuvvetlerin sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of forces on conventional, zygomatic implants, zygomatic bone anchored subperiosteal implants and maxilla anchored subperiosteal implants applied to total edentulous maxilla by finite element stress analysis method
  1. Tez No: 978113
  2. Yazar: BERİVAN DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMRE YURTTUTAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Atrofik maksilla, Konvansiyonel implant, Sonlu eleman analizi, Subperiosteal implant, Zigomatik kemik, Atrophic maxilla, Conventional implant, Finite element analysis, Subperiosteal implant, Zygomatic bone
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Total Dişsiz Maksillaya Uygulanan Konvansiyonel, Zigomatik İmplantlar, Zigomatik Kemik Ankrajlı Subperiosteal İmplantlar ve Maksilla Ankrajlı Subperiosteal İmplantlara Gelen Kuvvetlerin Sonlu Elemanlar Stres Analizi Yöntemi ile Değerlendirilmesi Total dişsiz atrofik maksillanın sabit protetik restorasyonunda çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedavilerin başında kemik augmentasyonu sonrası yapılan konvansiyonel implantlar bulunmaktadır. Bu augmentasyon prosedürleri otojen olarak ekstraoral veya intraoral donör sahalardan kemik alınarak veya otojen olmayan kemik greftleri ile yapılabilmektedir. Bu işlemler genellikle genel anestezi ve operasyon sonrası hastanın hospitalizasyonunu gerektirmektedir. Tedavi süresinin uzaması, greftlemeye bağlı oluşabilecek komplikasyonlar, donör bölge morbiditesi ve artan maliyet gibi birtakım dezavantajları bulunmaktadır. Tüm bu dezavantajları azaltmak için atrofik üst çenelerde zigomatik implantlar, zigomatik implantlarla kombine olarak konvansiyonel implantlar ve subperiosteal implantların kullanılması alternatif yöntemler olarak literatürde sunulmaktadır. Zigomatik ve subperiosteal implantların okluzal kuvvetlere vermiş oldukları yanıt tam olarak bilinmemesine rağmen dental implantların okluzal kuvvetlere vermiş oldukları yanıtların, uzun dönem klinik sonuçları etkilediği bilinmektedir. Çalışmamızın amacı; zigomatik implant, konvansiyonel implant, maksilla ankrajlı subperiosteal implant ve zigomatik kemik ankrajlı subperiosteal implantın okluzal kuvvetler altında gösterdiği stres değerlerini sonlu elemanlar stres analizi yöntemiyle inceleyerek total dişsiz atrofik maksillaya sahip hastalara en doğru cerrahi tekniği seçmektir. Çalışmamızda bilgisayar ortamında tomografik kayıtlardan yararlanılarak atrofi gösteren total dişsiz maksilla modeli oluşturulmuştur. Bu model üzerine üç ayrı tedavi planlaması uygulanmıştır. Model 1'de sağ ve sol maksillaya 2 adet lateral dişlere gelecek şekilde konvansiyonel implant, birinci premolar dişlere ve birinci molar dişlere gelecek şekilde toplanda 4 adet zigomatik implant yerleştirilmiştir. Çalışmada kullanılan; konvansiyonel implant Nobel Speedy Groovy- 4 mm çap ve 10 mm uzunluğunda dik olarak, zigomatik implant Nobel Branemark - 4,1mm kalınlığında ve 35 mm uzunluğunda 30 derece açı ile yerleştirilmiştir. Sağ ve sol maksillaya her yarım çenede bir tane subperiosteal implant zigomatik kemiğe kadar uzanacak ama kaplamayacak şekilde tasarlanmıştır. İmplantlardaki abutment çıkışları lateral, birinci premolar ve birinci molar dişlerde olacak şekilde yerleştirilmiştir. Çalışmada kullanılacak olan Model 2 ve Model 3'teki subperiosteal yapılar; 1.75 mm kalınlığında, 3-4 mm genişliğinde maksillaya ve zigomatik kemiğe uygun bir şekilde tasarımı yapılmıştır. Subperiosteal sistemde kullanılacak olan vidalar; 2 mm çapında, 6 mm ve 8 mm uzunluğunda olacak şekilde modellenmiştir. Model 3'teki implant zigomatik kemiği de içine alacak şekilde tasarlanmıştır. Çalışmamızın sonucunda; vertikal ve oblik kuvvetler sonucu kemikte ve metal alt yapıda en yüksek stres değerleri Model 1'de, en düşük ise Model 3'te görülmüştür. Tüm gruplarda vertikal kuvvet uygulanan modellerde oblik kuvvetlere göre daha fazla stres oluşmaktadır. Bu sonuçlara dayanarak; zigomatik kemik ankrajlı subperiosteal implantlar kişiye özel tasarlanarak, maksilla ankrajlı subperiosteal implantlara ve zigomatik implantlarla kombine konvansiyonel implantlara iyi bir alternatif bir tedavi yöntemi olabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Forces on Conventional, Zygomatic Implants, Zygomatic Bone Anchored Subperiosteal Implants and Maxilla Anchored Subperiosteal Implants Applied to Total Edentulous Maxilla by Finite Element Stress Analysis Method There are various treatment methods for the fixed prosthetic restoration of the total edentulous atrophic maxilla. The most common of these treatments is conventional implants performed after bone augmentation. These augmentation procedures can be performed by autogenously harvesting bone from extraoral or intraoral donor sites or with non-autogenous bone grafts. These procedures usually require general anesthesia and postoperative hospitalization. There are some disadvantages such as prolonged treatment time, complications related to grafting, donor site morbidity and increased cost. To reduce all these disadvantages, the use of zygomatic implants, conventional implants in combination with zygomatic implants and subperiosteal implants in atrophic maxilla are presented in the literature as alternative methods. Although the response of zygomatic and subperiosteal implants to occlusal forces is not fully understood, it is known that the response of dental implants to occlusal forces impacts long-term clinical outcomes. The aim of present study was to investigate the stress values of zygomatic implant, conventional implant, maxilla anchored subperiosteal implant and zygomatic bone anchored subperiosteal implant under occlusal forces by finite element stress analysis method and to define the best surgical technique for patients with total edentulous atrophic maxilla. In present study, a total edentulous maxilla model showing atrophy was created by using tomographic records in computer environment. Three different treatment plans were applied on this model. In Model 1, 2 conventional implants were placed on the right and left maxilla for the lateral teeth, and 4 zygomatic implants were placed on the first premolars and first molars. The conventional implant Nobel Speedy Groovy- 4 mm in diameter and 10 mm in length was placed vertically, and the zygomatic implant Nobel Branemark - 4.1 mm in thickness and 35 mm in length was placed at an angle of 30 degrees. One subperiosteal implant in each right and left side of maxilla was designed to extend to but not cover the zygomatic bone. The abutment exits on the implants were placed in the lateral, first premolar and first molar teeth. The subperiosteal structures in Model 2 and Model 3 were designed in accordance with the maxilla and zygomatic bone with a thickness of 1.75 mm and a width of 3-4 mm. The screws to be used in the subperiosteal system were modeled as 2 mm in diameter, 6 mm and 8 mm in length. The implant in Model 3 was designed to include the zygomatic bone. As a result of the present study, the highest stress values in the bone and metal substructure because of vertical and oblique forces were observed in the Model 1 and the lowest in the Model 3. In all groups, more stress occurs in models with vertical forces than oblique forces. Based on these results, it is concluded that zygomatic bone anchored subperiosteal implants can be a good alternative treatment method to maxilla anchored subperiosteal implants and conventional implants combined with zygomatic implants.