İran'da mevsimlik göç: Tarım ve hayvancılıkta yerli ve yabancı göçmen emeği
Seasonal migration in İran: Local and foreign migrant labor in agriculture and livestock
- Tez No: 978187
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZKAN, DOÇ. DR. FATMA KAYAÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mevsimlik göçler, Uluslararası göç, Seasonal migrations, International migration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Afganistan'dan İran'a yönelen göçün sosyo-ekonomik, kültürel ve politik dinamikleri incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, göçün nedenlerini, göçmenlerin sosyo-demografik özelliklerini ve İran'daki yaşam koşullarını ortaya koymak; ayrıca bu süreci kırsal kalkınma ve tarımsal istihdam çerçevesinde değerlendirmektir. Çalışma, literatür taraması, uluslararası kuruluşların raporları ve alan verilerinin değerlendirilmesiyle yürütülmüştür. Elde edilen bulgular, Afganistan'daki yoksulluk, işsizlik, tarımsal üretimsizlik ve siyasi istikrarsızlığın göçü tetikleyen başlıca faktörler olduğunu göstermektedir. Afgan göçmenler İran ekonomisinde özellikle tarım ve inşaat sektörlerinde vazgeçilmez bir işgücü oluşturmakta, buna karşın sosyal haklara erişimleri oldukça sınırlı kalmaktadır. Araştırmada, rastlantısal örneklem tekniğiyle, 57 İranlı ve 43 Afganistanlı olmak üzere toplam 100 işçiye uygulanan anket tekniğiyle veriler toplanmıştır. Elde edilen sonuçlarda çalışma koşulları, çalışma saatleri konularında anlamlı bir fark bulunmazken; eşit ücret ve ayrımcılık algıları açısından ciddi farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuçlar, göçün yalnızca sınır ötesi bir hareketlilik değil, aynı zamanda bölgesel eşitsizliklerin yeniden üretildiği bir süreç olduğunu göstermektedir. Politika önerileri kapsamında, Afganistan'da kırsal kalkınmanın güçlendirilmesi, tarım ve eğitim alanında geliştirici programlarının uygulanması; İran'da ise göçmenlerin yasal statüsünün güvence altına alınması, sosyal koruma ve entegrasyon politikalarının geliştirilmesi önerilmektedir. Bu çalışma, göçün yönetilmesi değil, insan onuruna yakışır biçimde yeniden düşünülmesi gerektiği fikrini temel almaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the socio-economic, cultural, and political dynamics of migration from Afghanistan to Iran. The main objective of the research is to reveal the causes of migration, the socio-demographic characteristics of migrants, and their living conditions in Iran, as well as to evaluate this process within the framework of rural development and agricultural employment. The study was conducted through a review of the literature, reports of international organizations, and analysis of field data. The findings indicate that poverty, unemployment, agricultural inefficiency, and political instability in Afghanistan are the main factors triggering migration. Afghan migrants constitute an indispensable labor force in Iran's economy, particularly in the agricultural and construction sectors; however, their access to social rights remains highly limited. Data were collected using a questionnaire applied to a total of 100 workers—57 Iranians and 43 Afghans—selected through a random sampling technique. The results show no significant differences in working conditions and working hours, but substantial differences in perceptions of equal pay and discrimination were observed. The findings demonstrate that migration is not only a cross-border movement but also a process in which regional inequalities are reproduced. Policy recommendations include strengthening rural development in Afghanistan, implementing improvement programs in agriculture and education, and in Iran, ensuring the legal status of migrants, and developing social protection and integration policies. This study is based on the idea that migration should not merely be managed but rethought in a manner consistent with human rights.