Evlat kaybıyla baş etme sürecinde maneviyatın rolü
The role of spirituality in coping with the loss of a child
- Tez No: 978188
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUR AKBULUT KILIÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlat Kaybı, Yas, Maneviyat, Baş Etme, Child Loss, Grief, Spirituality, Coping
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu araştırma anne ve babaların evlat kaybı deneyimleriyle baş etme sürecinde maneviyatın rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, ebeveynlerin bu kritik dönemde hangi baş etme yöntemlerine başvurdukları ve maneviyat ile ilişkilerinin nasıl şekillendiği araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji tercih edilmiştir. Fenomenoloji, bireylerin yaşantılarını ve bu yaşantılara yükledikleri anlamları derinlemesine incelemeye olanak tanıdığı için uygun görülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen 12 katılımcı (7 anne, 5 baba) oluşturmaktadır. Ölçüt örneklem esas alınmıştır. Çocukların yaşı ve kaybın üzerinden geçen zaman hususunda kriter belirlenmiştir. Veriler, yarı yapılandırılmış“görüşme formu”ve katılımcıların demografik bilgilerini içeren kişisel bilgi formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiş ve bulgular yedi ana tema altında sunulmuştur: (1) ölüm algısı, (2) kayba bağlı fiziksel ve ruhsal durum (3) kaybedilen kişi ve geride kalanlarla ilişkiler, (4) yas süreciyle baş etmek için yapılanlar, (5) kayıp sonrası hayat algısı, (6) evlat kaybı sonrası duygusal süreç (7) katılımcıların süreçle ilgili genel değerlendirmeleri. Araştırma bulguları, evlat kaybı gibi derin bir travmada maneviyatın ebeveynler için sıkça başvurulan bir baş etme kaynağı olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuç, yas sürecinde maneviyat desteklenmesinin hem bireysel iyileşme hem de psikososyal müdahaleler açısından önemli bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the role of spirituality in the coping process of parents who have experienced the loss of a child. It investigates which coping strategies parents resort to during this critical period and how their relationship with spirituality is shaped. To this end, a phenomenological design, one of the qualitative research methods, was adopted, as phenomenology allows for an in-depth exploration of individuals' experiences and the meanings they attribute to them. The study group consisted of 12 participants (7 mothers and 5 fathers), selected through purposeful sampling. Data were collected using a semi-structured interview form and a personal information form prepared to obtain demographic information about the participants. The data were analyzed using content analysis, and the findings were presented under six main themes: (1) relationships with the deceased child and the surviving family members, (2) strategies used to cope with grief, (3) perception of life after loss, (4) emotional processes following child loss, (5) spiritual resilience, and (6) participants' overall evaluations of the process. The findings revealed that spirituality serves as a frequently utilized coping resource for parents experiencing the profound trauma of child loss. These results demonstrate that supporting spirituality in the grieving process plays an important role in both individual healing and psychosocial interventions.