Hafıza mekânının algılanmasında koku unsuru etkisinin nörobilişsel yöntemlerle değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of odor element on the perception of sites of memory by neurocognitive methods
- Tez No: 978215
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Hafıza mekânı, mekân algısı, koku, nörobilişsel yöntemler, EEG, Memory space, spatial perception, odor, neurocognitive methods, EEG
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık, Planlama ve Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Hafıza ve mekân kavramları arasındaki ilişki Antik Çağ'a kadar uzanmaktadır. Hafıza mekânı kavramı da bu ilişki doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Pierre Nora'nın çok geniş bir perspektifle ele alarak incelediği 'hafıza mekânları' kavramı, günümüze kadar birçok çalışmaya konu olmuştur. Bu çalışmalarda mekânlarının algılanıp hatırlanmasında etkili olan etmenlerin henüz tespit edilmemiş olması üzerine belirlenen literatürdeki bu boşluk tezin çalışma problemini oluşturmuştur. Bu problemin incelenmesine yönelik olarak mekânın algılanmasına etki eden faktörlerin hafıza mekânın algılanması ve hatırlanmasına da etki edeceği öngörüsüyle mekânın fiziksel ve kentsel özellikleri alt başlığı içinde yer alan 'koku' etmeni incelenmiştir. Tez kapsamında kahve, balık ve gül kokusu ele alınarak, bu kokuların mekânın algılanması ve hatırlanmasında etkisinin tespit edilebilmesi amacıyla kokularla ilişkili mekân görselleri seçilmiştir. Bu mekânların seçiminde, ilgili kokuları anımsatacak, konumları itibariyle toplumsal hafızada yeri etmiş olan, yaygın ve toplumsal etkisi fazla olan, yapısal, kentsel ve somut olmayan kültürel miras mekânı olabilecek mekân kriterleri göz önüne alınmıştır. Kokuların etkisinin incelenebilmesi için kurgulanan tez yönteminde kokunun kısa süreli bireysel hafızadaki etkisi, beyindeki kokuyla ilişkili alan olan orbitofrontal korteks özelinde incelenmiştir. Bu amaçla tez yönteminde EEG, eye tracking, değerlendirme puanı yöntemleri ve 'Sniffin Sticks' test uygulaması kullanılmıştır. Görseller kokusuz ve kokulu olarak her katılımcıya deneyimletilmiş, her iki deneyimine ait verileri kaydedilmiştir. Uygulanan yöntemlere ait kaydedilen veriler kullanılan yönteme özel olarak istatiksel veya görselleştirme metodlarıyla analiz edilmiştir. Verilerin korelasyonu ile tez sonucunda anlamlı değerlendirmeler yapılabilmiştir. Özellikle eye tracking verilerinden elde edilen bulgular mekânın algılanması ve hatırlanmasında koku unsurunun etkili olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır. Bu sonuca göre koku unsuru hafıza mekânlarının algılanmasında ve hatırlanmasında da tetikleyici unsur olarak kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
The relationship between the concepts of memory and space dates back to Antiquity. The concept of memory space emerged in line with this relationship. Pierre Nora examined the concept of“memory spaces”from a broad perspective and has been the subject of numerous studies to date. This gap in the literature, which was identified by the fact that the factors effective in the perception and remembering of places have not yet been identified in these studies, constituted the working problem of the thesis. To examine this problem, the 'smell' factor, which is included in the subheading of physical and urban features of the space, was examined with the prediction that the factors affecting the perception of the space will also affect the perception and recall of the memory space. This thesis explored the scents of coffee, fish, and roses, and selected images of spaces associated with these scents to determine the impact of these scents on the perception and recall of space. Selecting these spaces, we considered the criteria for spaces that evoke these scents, have a place etched in social memory due to their location, have widespread and significant social impact, and are structural, urban, and intangible cultural heritage sites. Designed to examine the effects of odors, the thesis method examined the effect of odor on short-term individual memory, specifically focusing on the orbitofrontal cortex, associated with odor. For this purpose, EEG, eye tracking, evaluation score methods and 'Sniffin Sticks' test application were used in the thesis method. Each participant experienced both odorless and odorous images, and data from both experiences were recorded. The recorded data from the applied methods were analyzed using statistical or visualization methods specific to the method used. With the correlation of the data, meaningful evaluations could be made because of the thesis. Particularly, the findings obtained from eye tracking data revealed that the smell element is effective in the perception and memory of the place. Given this result, the scent element can be used as a trigger element in the perception and recall of memory spaces.