Radyasyonlu alanlarda görev yapan sağlık çalışanlarının radyasyon risk algısı ve radyofarmasötiklerin yönetimi
Radiation risk perception of health workers working in radiation areas and management of radiopharmaceuticals
  1. Tez No: 978237
  2. Yazar: SAMAR AL GHAZZI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUCİZE SARIHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Radyasyon, risk algısı, radyofarmasötiklerin yönetimi, sağlık çalışanları, Radiation, risk perception, management of radiopharmaceuticals, healthcare workers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, radyasyonlu alanlarda çalışan sağlık çalışanlarının radyasyon risk algılarını, korunma önlemlerine uyum düzeylerini ve radyofarmasötiklerin yönetimine ilişkin bilgi seviyelerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, sağlık çalışanlarının eğitim durumu, mesleki deneyimi ve çalışma ortamı gibi değişkenlerin radyasyon güvenliği algısı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmada nitel desenlerden durum çalışması (örnek olay) yöntemi kullanılmış; veriler, yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmış ve içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, sağlık çalışanlarının radyasyonun hasta ve çalışan sağlığı üzerindeki geçici (örneğin cilt reaksiyonları, baş ağrısı) ve kalıcı (örneğin DNA hasarı, kanser riski, doğurganlık sorunları) etkilerine yönelik farkındalıklarının yüksek olduğunu göstermiştir. Modern teknolojilerin kullanımı, bu etkilerin sıklığını azaltmakla birlikte, risk algısı üzerinde belirleyici rol oynamaktadır. Radyasyon maruziyetini azaltmaya yönelik kurumsal (dozimetre takibi, kurşun kaplama, periyodik denetimler) ve bireysel (koruyucu ekipman kullanımı, mesafe kuralları) önlemler etkin şekilde uygulanmakta; bu durum sağlık çalışanlarının güvenli çalışma koşullarına yönelik olumlu algı geliştirmelerine katkı sağlamaktadır. Eğitimler, çalışanların radyasyon güvenliği konusunda bilinç düzeyini artırmada merkezi bir rol oynamakta; ancak katılımcılar, eğitimlerin güncellenmesi ve sürekliliği konusundaki eksikliklere dikkat çekmektedir. Radyofarmasötiklerin yönetimi konusunda ise taşınma, depolama ve atık yönetimi gibi alanlarda bilgi eksiklikleri tespit edilmiş, bu durum daha fazla eğitim ve denetime olan gereksinimi ortaya koymuştur. Sonuç olarak, sağlık çalışanlarının radyasyon güvenliği konusunda genel bir farkındalığa sahip olduğu, ancak bu farkındalığın sürdürülebilirliği için eğitimlerin güncellenmesi, personel sayısının artırılması ve denetim süreçlerinin güçlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the radiation risk perceptions, compliance with protection measures and knowledge levels regarding management of radiopharmaceuticals of healthcare workers working in radiation areas. In addition, the effects of variables such as education status, professional experience and work environment of healthcare workers on radiation safety perception were examined. The case study method (case study) from qualitative designs was used in the study; data were collected through semi-structured interviews and evaluated with content analysis. The research findings showed that healthcare workers are highly aware of the temporary (e.g. skin reactions, headache) and permanent (e.g. DNA damage, cancer risk, fertility problems) effects of radiation on patient and employee health. The use of modern technologies reduces the frequency of these effects and plays a decisive role in risk perception. Institutional (dosimeter monitoring, lead coating, periodic inspections) and individual (use of protective equipment, distance rules) measures to reduce radiation exposure are effectively implemented; this contributes to the positive perception of healthcare workers regarding safe working conditions. Trainings play a central role in increasing the awareness of employees about radiation safety; however, participants draw attention to the deficiencies in updating and sustaining trainings. In terms of the management of radiopharmaceuticals, information gaps were identified in areas such as transportation, storage and waste management, which revealed the need for more training and inspection. As a result, it was concluded that healthcare workers have a general awareness about radiation safety, but that trainings should be updated, the number of personnel should be increased and inspection processes should be strengthened in order to sustain this awareness.