Yalın yönetim bakış açısıyla bir ilin temel sağlık istatistiklerinin analizi
Analysis of basic health statistics of a province from a lean management perspective
  1. Tez No: 978243
  2. Yazar: İDRİS GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT ŞAHİNÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Ordu, Sağlık İstatistikleri, Sağlık Hizmeti, Sağlık Yönetimi, Yalın Yönetim, Ordu, Basic Health Statistics, Health Services, Health Management, Lean Management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ordu iline ait temel sağlık istatistikleri verileri ile Türkiye geneli istatistiki verilerinin kıyaslamasını yapmak ve yalın yönetim çerçevesinde Ordu ili temel sağlık istatistiklerini analiz etmektir. Gereç ve Yöntem: Ordu İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı birimlerinde yer alan temel sağlık istatistiki verileri ile Türkiye İstatistik Kurumu resmi internet sitesinden alınan veriler analiz edilerek eğilimler yıl bazlı yorumlanmıştır. Bulgular: Ordu ili demografik verileri, mortalite oranları, sağlık hizmetleri kullanım oran ve sayıları, aşı oranları ve kanser tarama oranları verileri doğrultusunda tablo ve grafikler oluşturularak analiz yapılmıştır. Çalışma, Ordu iline ait temel sağlık göstergelerinin genel olarak iyi düzeyde olduğunu ortaya koymakla birlikte, bu olumlu tabloya rağmen bazı göstergelerin daha da iyileştirilmesi gerektiğini göstermektedir. Sonuçlar: Ordu iline ait temel sağlık istatistiklerinin yalın yönetim bakış açısıyla yapılan analizi sonucunda, ilin sağlık göstergelerinin Türkiye ortalamasına kıyasla sayısal olarak olumlu bir düzeyde olduğu görülmektedir. Evde sağlık hizmetlerinin daha kapsamlı ve etkin biçimde sunulması, hizmet sunumu sürecinde oluşabilecek israf unsurlarının ortadan kaldırılması önem arz etmektedir. Ayrıca koruyucu sağlık hizmetlerine daha fazla öncelik verilmesi ve sağlık taramalarının yaygınlaştırılması gerekmektedir. Aile hekimliği birimi başına düşen nüfusun azaltılması, birinci basamak sağlık hizmetlerine erişimin iyileştiğini ortaya koymaktadır. Bu durum, koruyucu sağlık hizmetlerinin etkinliğinin artması ve ikinci basamak sağlık hizmetlerine olan başvuruların azalması açısından önemli bir gelişme olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim is to compare the basic health statistics of Ordu province with the statistical data of Türkiye in general and to analyze the basic health statistics of Ordu province within the framework of lean management. Material and Method: Basic health statistical data from the units of the Ordu Provincial Health Directorate and data from the official website of the Turkish Statistical Institute were analyzed and trends were interpreted on a yearly basis. Results: An analysis was conducted using tables and graphs based on demographic data, mortality rates, healthcare utilization rates and numbers, vaccination rates, and cancer screening rates for Ordu province. While the study reveals that Ordu province's basic health indicators are generally at good levels, it also indicates that, despite this positive outlook, some indicators require further improvement. Conclusions: An analysis of basic health statistics for Ordu province, conducted from a lean management perspective, reveals that the province's health indicators are numerically positive compared to the national average. It is crucial to provide more comprehensive and effective home health services and eliminate potential waste during service delivery. Furthermore, preventive health services should be prioritized and health screenings expanded. Reducing the population per family medicine unit demonstrates improved access to primary health care. This is considered a significant development in terms of increasing the effectiveness of preventive health care and reducing the number of visits to secondary health care.