Türkiye'deki dijital göçebelerin beslenme dinamikleri: Kültürel entegrasyon ve sosyo-kültürel inceleme
The nutritional dynamics of digital nomads in Turkey: A cultural integration and socio-cultural analysis
- Tez No: 978264
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA YARDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: dijital göçebeler, gastronomi, kültürel entegrasyon, sosyal gastronomi, YouTube analizi, tematik analiz, digital nomads, gastronomy, cultural integration, social gastronomy, YouTube analysis, thematic analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İstanbul'da yaşayan dijital göçebelerin yemek pratikleri üzerinden kültürel entegrasyon süreçlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemiyle yapılandırılan çalışmada, YouTube videoları aracılığıyla elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Analiz sürecinde Berry'nin kültürel entegrasyon kuramı temel alınmış; entegrasyon, asimilasyon, ayrışma ve marjinalleşme stratejileri çerçevesinde değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırma bulguları, dijital göçebelerin büyük çoğunluğunun Türk mutfağına karşı açık, ilgili ve gönüllü bir uyum eğiliminde olduğunu göstermektedir. En sık gözlemlenen strateji entegrasyon olurken, katılımcılar sadece Türk yemeklerini tüketmekle kalmamış, aynı zamanda yerel tarifleri öğrenme ve pişirme yoluyla kültürel katılım geliştirmiştir. Ayrıca, sosyal gastronomi başlığı altında yemek paylaşımı, mutfak atölyelerine katılım ve yerel üreticilerle etkileşim gibi topluluk temelli deneyimlerin, kültürel uyumun sosyal boyutunu güçlendirdiği görülmüştür. Sonuç olarak, dijital göçebelerin yemek pratikleri, yalnızca bir tüketim biçimi değil; kültürel etkileşim, sosyal bağ kurma ve dijital üretim süreçleriyle bütünleşmiş çok katmanlı bir deneyim olarak değerlendirilmiştir. Bu bağlamda çalışma, dijital göçebelik ve gastronomi ilişkisine kültürel uyum ve dijital etkileşim perspektifinden yaklaşarak literatüre özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the cultural integration processes of digital nomads living in Istanbul through their food practices. Designed with a qualitative research approach, the study analyzes data obtained from YouTube videos using thematic analysis. Berry's cultural integration theory forms the theoretical framework of the analysis, evaluating participants' behaviors within the strategies of integration, assimilation, separation, and marginalization. The findings indicate that the majority of digital nomads exhibit an open, engaged, and voluntary tendency toward adapting to Turkish cuisine. Integration emerged as the most frequently observed strategy; participants not only consumed Turkish dishes but also developed cultural participation by learning and preparing local recipes. Additionally, under the theme of social gastronomy, practices such as food sharing, participation in cooking workshops, and interaction with local producers were found to strengthen the social dimension of cultural integration. In conclusion, the food practices of digital nomads are evaluated not merely as acts of consumption but as complex, multi-layered experiences that encompass cultural interaction, social bonding, and digital content production. In this regard, the study offers a unique contribution to the literature by exploring the relationship between digital nomadism and gastronomy from the perspectives of cultural adaptation and digital engagement.