Elektriğin iletimi ünitesine yönelik Web 2.0 araçları destekli rehber materyal geliştirilmesi ve kavramsal öğrenmelerin incelenmesi
Development of Web 2.0 tools supported guide material for electricity transmission unit and review of conceptual learnings
- Tez No: 978265
- Danışmanlar: PROF. DR. NAGİHAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen kavramları, Kavram öğrenme, Ortaokul öğrencileri, Science concepts, Concept learning, Secondary school students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, 6. sınıf Fen Bilimleri dersi Elektriğin İletimi ünitesine yönelik Web 2.0 araçları destekli rehber materyal geliştirilmesi, kavramsal öğrenmelerin ve süreçle ilgili öğrenci görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden biri olan eylem araştırması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 21 6. Sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen 15 açık uçlu sorudan oluşan Kavramsal Anlama Testi ve 5 açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış mülakat kullanılmıştır. Kavramsal Anlama ön- son test puanlarına yapılan Wilcoxon işaretli sıralar testi sonuçlarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilmiştir (z=-4,02, p<.05). Kavramsal anlama testine yapılan diğer analizler sonrasında tüm kazanımlar bazında öğrencilerin“Anlaşılmama”düzeyinden“Tam Anlama”düzeyine doğru belirgin bir ilerleme kaydettiği; Web 2.0 araçlarıyla desteklenen etkileşimli ve öğrenci merkezli öğretim uygulamalarının kavramsal anlamayı güçlendirdiği belirlenmiştir. Ayrıca öğrenci görüşleri, Web 2.0 araçlarının yalnızca akademik başarıya değil; öğrencilerin öğrenmeye yönelik tutumlarına, derse katılımlarına, dijital yeterliliklerine ve disiplinler arası becerilerine de olumlu katkılar sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a guiding material supported by web 2.0 tools for the Conduction of Electricity unit in the 6th grade Science course, and to examine conceptual learning and student opinions about the process. Action research method, one of the qualitative research designs, was used in the study. The sample of the study consisted of 21 6th grade students. A Conceptual Understanding Test consisting of 15 open-ended questions developed by the researcher and a semi-structured interview consisting of 5 open-ended questions were used as data collection tools. According to the results of the Wilcoxon signed-rank test conducted on the Conceptual Understanding pre- and post-test scores, a statistically significant difference was obtained (z=-4.02, p<.05). After further analysis of the conceptual understanding test, it was determined that students made a significant progress from“Not Understood”level to“Fully Understood”level on the basis of all acquisitions; interactive and student-centered teaching practices supported by Web 2.0 tools strengthened conceptual understanding. In addition, student opinions reveal that Web 2.0 tools contribute positively not only to academic achievement, but also to students' attitudes towards learning, class participation, digital competence and interdisciplinary skills.