Türk Devletleri Teşkilatı'nın gençlik ve spor iş birlikleri ve Türkiye
Youth and sports cooperation of the Organisation of Turkic States and Türkiye
- Tez No: 978276
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSREV TABAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel iş birliği, Türk Devletleri Teşkilatı, Regional cooperation, Organization of Turkic States
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) gençlik ve spor iş birliklerine yönelik yaklaşımını ve bu alandaki beklentilerini incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, TDT'nin gençlik ve spor alanındaki iş birliği faaliyetlerini ele alarak, bu iş birliklerinin Türkiye için önemini araştırmaktır. Bu kapsamda çalışmada, bölgesel örgüt ve bölgesel iş birliği kavramları açıklanmış, bölgesel örgütlerin gençlik ve spor alanında yapmış oldukları iş birliği faaliyetleri incelenmiş, TDT'nin tarihsel arka planının yanı sıra, üye devletlerin iş birliğine dair yaklaşım ve beklentileri üzerine durulmuş, ayrıca gençlik ve spor alanının iş birliği gündemi oluşu ele alınmıştır. Son olarak TDT'nin gençlik ve spor alanındaki iş birliği faaliyetleri detaylandırılmış ve Türkiye'nin TDT çatısı altındaki gençlik ve spor iş birliklerinden beklentileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines Türkiye's approach to youth and sports cooperation within the Organisation of Turkic States (OTS) and its expectations in this area. The main objective of the study is to examine the OTS's cooperation activities in the field of youth and sports and to investigate the importance of this cooperation for Türkiye. In this context, the concepts of regional organization and regional cooperation are explained in the study, the cooperation activities of regional organizations in the field of youth and sports are examined, the historical background of OTS as well as the approaches and expectations of member states regarding cooperation are emphasized, and the fact that the field of youth and sports is a cooperation agenda is discussed. Finally, the cooperation activities of OTS in the field of youth and sports are detailed and Türkiye's expectations from youth and sports cooperation under the roof of OTS are discussed.