Türkiye diasporik alanındaki Çeçenlerde etnik grup inşası: Ulusal ve ulusötesi süreçler üzerinden bir inceleme
Ethnic group-making in Chechens in the Turkish diasporic space: A study on national and transnational processes
  1. Tez No: 978279
  2. Yazar: GAMZE KOLİVAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSREV TABAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Diaspora, Etnik gruplar, Etnisite, Kimlik inşası, Türkiye, Çeçen, Diaspora, Ethnic groups, Ethnicity, Identity formation, Türkiye, Chechen
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
19.yüzyılda Osmanlı topraklarına gerçekleşen göçlerle temelleri atılan Çeçen diasporası, Birinci ve İkinci Çeçen Savaşları'nın etkisiyle toplumsal ve kültürel kimliğini güçlendirerek bugünkü yapısını kazanmıştır. Diaspora topluluğu zaman içerisinde çeşitli sivil toplum kuruluşları ve dernekler aracılığıyla kurumsal bir yapı kazanmış, bu yapı kültürel kimliğin korunması, dilin aktarılması ve toplumsal dayanışmanın sürdürülmesi yönünde işlevsel roller üstlenmiştir. Anavatanla olan ilişkiler ise tarihsel bağların ötesine geçerek kültürel ve eğitim alanlarında süreklilik gösteren bir etkileşim biçimine dönüşmüş, böylece diaspora kimliğinin her iki coğrafyada eş zamanlı olarak inşasına katkı sağlamıştır. Bu çalışma, Rogers Brubaker'ın etnik grup inşası yaklaşımı üzerinden Türkiye'de yerleşik Çeçen diasporik topluluklarının etno-kültürel girişimciler eliyle ulusal ve ulusötesi süreçlerle yürütülen etnisite inşası ve sürdürülmesi dinamikleri ve pratiklerini incelemektedir. Türkiye'deki Çeçenlerin grup inşası sürecini nasıl başlattıkları ve nasıl devam ettirdiklerinin yanında anavatan (Çeçenya) ile olan ilişkilerini nasıl sürdürdüklerini anlamayı hedeflemektedir. Bu bağlamda çalışmanın verileri, Türkiye'deki Çeçenler üzerine üretilmiş akademik ve yazılı kaynakların yanı sıra Çeçen dernekleriyle gerçekleştirilen yarı-yapılandırılmış mülakatlardan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Chechen diaspora, initially formed through migrations to Ottoman territories in the 19th century, has evolved into a structured and resilient community, particularly reinforced by the socio-cultural repercussions of the First and Second Chechen Wars. Over time, this diaspora has developed an institutional architecture through a range of civil society organizations and associations, serving pivotal roles in preserving cultural identity, transmitting linguistic heritage, and sustaining social cohesion. The relationship with the homeland has transcended historical sentiment, giving rise to enduring interactions in cultural and educational domains, thereby facilitating a dual-space construction of diaspora identity. This study draws on Rogers Brubaker's theoretical framework on ethnic group making to examine the dynamics and practices underlying ethnicity construction and maintenance among Chechen diasporic communities in Türkiye. It investigates how ethnic and cultural entrepreneurs navigate both national and transnational arenas to forge and perpetuate collective identity. In doing so, it seeks to understand not only the genesis and continuity of group formation among Chechens in Türkiye, but also the nature of their sustained engagement with the homeland (Chechnya). In this context, the data for the study were derived from academic and written sources concerning Chechens in Türkiye, as well as from semi-structured interviews conducted with Chechen associations.