Baskı sonrası temizleme ortamının, 3 boyutlu yazıcılarla üretilen reçine bazlı kronların termomekanik yaşlandırmadan sonra, okluzal aşınma, hayatta kalma ve kırılma direnci üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Influence of post-printing cleaning environment of the occlusal wear, survival, and fracture resistance of 3D-printed resin based crowns after thermomechanical aging
  1. Tez No: 978305
  2. Yazar: GÖKBERK KOÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Protetik diş tedavisi, Prosthetic dental treatment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Eklemeli üretim yoluyla üretilen reçine bazlı kronların kırılma ve aşınma dayanımları üzerine temizlik solüsyonlarının ve termomekanik yaşlandırmanın etkilerini inceleyen çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, 3 boyutlu yazıcılar ile üretilen çeşitli reçine bazlı kronlarda baskı sonrası farklı temizleme solüsyonlarının kullanımının, termomekanik yaşlandırmadan sonra okluzal aşınma, hayatta kalma ve kırılma direnci üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Çalışmada, maksiller sol birinci molar fantom diş chamfer basamaklı olarak prepare edilmiş ve model tarayıcısı ile taranarak elde edilen STL dosyası dental tasarım yazılımına (Zirkonzahn, Modellier; Zirkonzahn GmbH, İtalya) aktarılmıştır. Bu veriler üzerinden sanal dayanak modeli oluşturulmuş ve tek kron tasarımı gerçekleştirilmiştir. Üretan akrilat bazlı daimi kron reçinesi (Tera Harz, TC 80DP; Graphy, Güney Kore) (TR) (n:80) ve cam dolgu takviyeli kompozit esaslı daimi kron reçinesi (Crowntec; Saremco, İsviçre) (SR) (n:80) kullanılarak baskı açısı 90°, katman kalınlığı 50 μm olacak şekilde 3B yazıcı (MAX UV; Asiga, Avustralya) yardımıyla tam kronlar üretilmiştir. Baskıdan sonra tam kronlar farklı temizleme yöntemleri için 4 gruba ayrılmıştır: %98 izopropil alkol (IPA), %96 etanol (ETA), su bazlı temizlik solüsyonu (WTR), metil eter bazlı temizlik solüsyonu (SLV). Kronlar kürleme cihazı (Otoflash G171; NK Optik, Almanya) ile kürlenmiş, ardından kumlama uygulanarak adeziv rezin siman ile dayanaklara simante edilmiştir. Simantasyon sonrası örnekler çiğneme simülatörü (CS 4.8 SD Mechatronik, Al manya) kullanılarak 50 N yük altında, 1,5 Hz. Frekansta 1,2 milyon döngü boyunca termomekanik yaşlandırmaya tabi tutulmuştur. Yaşlandırma sonrası örnekler stereomikroskop (NexiusZoom (EVO), CMEX; Euromex, Hollanda) ile arıza kontrolü için görsel olarak incelenmiştir. Termomekanik yaşlandırma sonrası örnekler tekrardan taranmış, okluzal yüzeydeki aşınmayı hesaplamak için 3B analiz yazılımı (Geomagic Control X v.2022; 3D Systems, Rock Hill, ABD) kullanılmıştır. Daha sonra örnekler kırma dayanımı testi için universal test cihazı'na (LRX; Lloyd, ABD) yerleştirilmiştir. Kırılma anındaki maksimum kuvvet değerleri kaydedilmiştir. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde tüm değişkenlerin normal dağılım gösterdiği saptanmıştır (p> 0,05). Aşınma değerleri için gruplar arasında yapılacak karşılaştırmalarda iki yönlü varyans analizi yapılmış çoklu karşılaştırmaların belirlenmesi için Tukey post hoc testi uygulanmıştır. Kırılma dayanımı değerleri için ise gruplar arasında yapılacak karşılaştırmalarda Welch ANOVA, çoklu karşılaştırmaların belirlenmesi için Games Howell post hoc testleri tercih edilmiştir. Tüm analizlerde istatistiksel anlamlılık düzeyi α = 0,05 olarak kabul edilmiştir. İstatistiksel analizler, maksimum aşınma derinliği üzerinde hem materyal (p<0,001) hem de temizlik solüsyonu (p=0,006) faktörlerinin anlamlı etkisi olduğunu, ancak ikili etkileşimlerinin anlamlı olmadığını göstermiştir. Final aşınma hacmi ise yalnızca materyal (p<0,001) faktöründen etkilenmiştir. Maksimum kuvvet değerlerinde yaşlandırma, materyal, temizlik solüsyonları ve bu üç faktörün etkileşimi de anlamlı bulunmuştur(p<0,001).SR reçinesi, TR reçinesine kıyasla hem maksimum aşınma derinliği hem de toplam aşınma hacmi değerleri açısından daha düşük değerler göstermiştir. Reçine tipinden bağımsız olarak farklı temizlik solüsyonları değerlendirildiğinde, aşınma hacmi açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık gözlenmezken; maksimum aşınma derinliği bakımından SLV solüsyonu en yüksek, ETA ise en düşük değerleri göstermiştir. Yaşlandırma faktöründen bağımsız kırılma değerleri açısından SR reçinesi, temizlik solüsyonlarına göre alt gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar göstermiştir. Buna karşın TR reçinesinde solüsyonlar arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Studies on the effects of cleaning solutions and thermomechanical aging on the fracture and wear resistance of additively manufactured resin-based crowns are limited. The aim of this study was to evaluate the effects of different post-printing cleaning solutions on occlusal wear, survival, and fracture resistance of various resin-based crowns fabricated with 3D printing after thermomechanical aging. In this study, a maxillary left first molar phantom tooth was prepared with a chamfer finish line and scanned with a model scanner. The obtained STL file was transferred to dental design software (Zirkonzahn, Modellier; Zirkonzahn GmbH, Italy), a virtual abutment model was generated, and a single crown was designed. Using a urethane acrylate-based permanent crown resin (Tera Harz, TC-80DP; Graphy, South Korea) (TR) (n=80) and a glass-filled composite-based permanent crown resin (Crowntec; Saremco, Switzerland) (SR) (n=80), full crowns were fabricated with a 3D printer (MAX UV; Asiga, Australia) at a build angle of 90° and a layer thickness of 50 μm. After printing, the crowns were divided into four groups according to the cleaning protocol: 98% isopropyl alcohol (IPA), 96% ethanol (ETA), water-based solvent (WTR), and methyl-ether based solvent (SLV). Post-curing was performed with a xenon light-curing device (Otoflash G171; NK Optik, Germany), followed by airborne-particle abrasion and cementation onto the abutments with adhesive resin cement. After cementation, the specimens underwent thermomechanical aging in a chewing simulator (CS 4.8, SD Mechatronik, Germany) under a 50 N load, at 1.5 Hz frequency, for 1.2 million cycles. After aging, specimens were visually examined under a stereomicroscope (NexiusZoom EVO, CMEX; Euromex, Netherlands) for failure assessment. Specimens were scanned before and after aging, and occlusal wear was analyzed using 3D analysis software (Geomagic Control X v.2022; 3D Systems, Rock Hill, USA). Subsequently, fracture resistance was tested in a universal testing machine (LRX; Lloyd, USA), and maximum load values at fracture were recorded.For statistical analysis, all variables were found to be normally distributed (p>0.05). Two-way ANOVA followed by Tukey post-hoc tests were used for wear analysis, while Welch ANOVA with Games-Howell post-hoc tests were applied for fracture resistance analysis. A significance level of α=0.05 was considered. The analyses revealed that both material (p<0.001) and cleaning solution (p=0.006) factors had a significant effect on maximum wear depth, although their interaction was not significant. Final wear volume was significantly affected only by the material factor (p<0.001). For maximum load values, aging, material, cleaning solutions, and their three-way interaction were all significant (p<0.001). The SR resin showed lower values than TR resin in both maximum wear depth and total wear volume. Independent of resin type, no significant difference was observed in wear volume among the cleaning solutions; however, in terms of maximum wear depth, the SLV solution showed the highest values, while ETA exhibited the lowest. Regardless of the aging, the SR resin showed statistically significant differences in fracture values among subgroups according to the cleaning solutions, whereas no significant difference was detected among the solutions for the TR resin.