Çocuklarda serum MOTS-c seviyesinin antropometrik ölçüm ve metabolik parametrelerle ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of serum MOTS-c level with anthropometric measurements and metabolic parameters in children
- Tez No: 978304
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, ergen, metabolik sendrom, MOTS-c, obezite, MOTS-c, obesity, metabolic syndrome, child and adolescent
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocuklarda serum MOTS-c (12S rRNA Tip-C'nin mitokondriyal ORF'si) seviyesinin antropometrik ölçüm ve metabolik parametrelerle ilişkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 6–18 yaş aralığında çocuk endokrinoloji polikliniğine başvuran toplam 114 çocuk dahil edilmiştir. Çalışmamızda obezitesi olan 56 çocuğun ve normal kilolu olan 58 çocuğun verileri değelendirilmiştir. İki grup arasında MOTS-C düzeyleri, antropometrik ölçümler (boy, kilo, Vucut kitle indeksi, bel çevresi vb.) ve metabolik parametreler (insülin, HOMA-IR(Homeostatic Model Assessment of İnsulin Resistance), AST, ALT, lipid profili, ürik asit vb.) karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza toplam 114 çocuk dahil edilmiştir (58 obeziteli, 56 sağlıklı). Dahil edilen çocukların 70'i (%61) kız, 44'ü (%39) erkekti. Her iki grubun ortalama yaşları benzerdi (sırasıyla 13,4±3,07 yıl ve 13,6±1,9 yıl, p=0,781). Obeziteli çocukların serum MOTS-c düzeyi kontrol grubuna göre düşük saptandı (sırasıyla;70,48±37,62 ng/ml, 88,21±49,58 ng/ml, p=0,034). Çalışmaya dahil edilen kız ve erkeklerin, benzer yaş ve VKİ'da olmasına rağmen, serum MOTS-c düzeyi kız cinsiyette erkek cinsiyete göre daha düşüktü (sırasıyla; 71,48±41,88 ng/ml, 92,26±46,8 ng/ml, p=0,034). Çalışmaya dahil edilenlerin 30'unda (%26) insülin direnci vardı. İnsülin direnci olanların olmayanlara göre serum MOTS-c düzeyi daha düşük saptandı (sırasıyla; 64,42±41,28 ng/ml, 84,89±45,01 ng/ml, p=0,031). Serum MOTS-c düzeyi ile takvim yaşı (r=0,459, p=<0,001) ve boy (r=0,516, p=<0,001) arasında pozitif korelasyon; VAss (r=-0,22, p=0.019), VKİss (r=-0,291, p=0,002), vücut yağ yüzdesi (r=-0,262, p=0,005) ve kolesterol düzeyi (r=-0,253, p=0,007) ile negatif korelasyon gözlenmiştir. Regresyon analizinde obez grupta yaş (p<0,001) ve erkek cinsiyet (p=0,021), kontrol grubunda ise yaş (p<0,001), VKİ-ss (p=0,036) ve kolesterol (p=0,020) MOTS-c üzerinde anlamlı etkili bulunmuştur. Tüm vakalar değerlendirildiğinde VKİ-ss ile MOTS-c arasında negatif ilişki saptanmış olup, denklem MOTS-c = -8,32 × VKİ-ss + 90,75 olarak belirlenmiştir. Sonuç: Elde edilen veriler, MOTS-c düzeylerinin çocukluk çağı obezitesiyle ilişkili metabolik ve antropometrik parametrelerle ilişkili olduğunu göstermektedir. Düşük MOTS-c seviyeleri obeziteye bağlı insülin direnci ve metabolik bozukluklarla ilişkili olabilir. Bu nedenle MOTS-c'nin çocukluk çağında obezite ve ilişkili komplikasyonların değerlendirilmesinde potansiyel bir biyobelirteç olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the relationship between serum MOTS-c (the mitochondrial ORF of 12S rRNA Type-C) levels and anthropometric measurements and metabolic parameters in children. Materials and Methods: The study group consisted of 114 children aged 6–18 years who were admitted to the pediatric endocrinology outpatient clinic. Data from 56 obese children and 58 children with normal weight were analyzed. Serum MOTS-c levels, anthropometric measurements (height, weight, body mass index [BMI], waist circumference, etc.), and metabolic parameters (insulin, HOMA-IR [Homeostatic Model Assessment of Insulin Resistance], AST, ALT, lipid profile, uric acid, etc.) were compared between the two groups. Results: A total of 114 children were included in the study (58 obese, 56 healthy). Of these, 70 (61%) were female and 44 (39%) were male. The mean ages of both groups were similar (13.4 ± 3.07 years and 13.6 ± 1.9 years, respectively; p=0.781). Serum MOTS-c levels were lower in obese children compared to the control group (70.48 ± 37.62 ng/ml vs. 88.21 ± 49.58 ng/ml, p=0.034). Despite having similar BMIs, serum MOTS-c levels were lower in females than in males (71.48 ± 41.88 ng/ml vs. 92.26 ± 46.8 ng/ml, p=0.034). Insulin resistance was present in 30 participants (26%). Children with insulin resistance had lower serum MOTS-c levels than those without (64.42 ± 41.28 ng/ml vs. 84.89 ± 45.01 ng/ml, p=0.031). Serum MOTS-c levels showed positive correlations with chronological age (r=0.459, p<0.001) and height (r=0.516, p<0.001), and negative correlations with BMI-SDS (r=-0.22, p=0.019), body fat percentage (r=-0.262, p=0.005), and cholesterol level (r=-0.253, p=0.007). In regression analysis, age (p<0.001) and male sex (p=0.021) were significant predictors of MOTS-c in the obese group, while age (p<0.001), BMI-SDS (p=0.036), and cholesterol (p=0.020) were significant predictors in the control group. Considering all participants, a negative association was found between BMI-SDS and MOTS-c, with the regression equation defined as MOTS-c = -8.32 × BMI-SDS + 90.75. Conclusion: The findings suggest that serum MOTS-c levels are associated with metabolic and anthropometric parameters related to childhood obesity. Lower MOTS-c levels may be linked to obesity-related insulin resistance and metabolic disturbances. Therefore, MOTS-c may serve as a potential biomarker for evaluating obesity and its associated complications in children.