Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Polikliğine başvuran malignite hastalarının demografik özellikleri ve beslenme alışkanlıklarının malignite durumuyla ilişkisi
The relationship between the demographic characteristics and nutritional habits of patients with malignancy admitted to the Medical Oncology Outpatient Clinic of Bağcılar Training and Research Hospital
- Tez No: 978317
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ENGİN ATAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kanser, malignite, beslenme alışkanlıkları, metastaz, Akdeniz diyeti, Cancer, malignancy, dietary habits, metastasis, Mediterranean diet
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kanser, dünya genelinde kardiyovasküler hastalıklardan sonra en sık görülen ölüm nedenidir. Genetik yatkınlığın yanı sıra yaşam tarzı faktörleri—özellikle beslenme alışkanlıkları, sigara ve alkol kullanımı—kanserin gelişiminde belirleyici rol oynamaktadır. Bu çalışmada, malignite tanılı hastaların demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları ve malignite tipi ile metastaz durumu arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte planlanan bu çalışma, Ocak 2023 – Nisan 2024 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Tıbbi Onkoloji Polikliniği'ne başvuran 137 malignite tanılı hasta üzerinde yürütülmüştür. Katılımcıların demografik ve klinik verileri hasta dosyalarından ve hastane otomasyon sisteminden retrospektif olarak elde edilmiştir. Ayrıca tüm hastalara günlük beslenme alışkanlıklarını, sebze-meyve, et, süt ürünleri ve tatlı tüketimlerini sorgulayan kapsamlı bir anket uygulanmıştır. Veriler IBM SPSS Statistics 30.0 programı ile analiz edilmiş, kategorik değişkenler Ki-kare testi, sürekli değişkenler ise uygun parametrik veya nonparametrik testlerle değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 52,6 ± 13,3 yıl olup %81,8'i kadındır. En sık görülen maligniteler sırasıyla meme (%22,6), tiroid (%19,7) ve kolorektal kanserlerdir. Hastaların %41,6'sında en az bir ek hastalık bulunmakta olup en sık hipertansiyon (%13,9) ve diyabet (%10,9) saptanmıştır. Ailede kanser öyküsü %39,4 oranındadır. Sigara kullanımı %9,5, alkol kullanımı ise %0,7 gibi oldukça düşük oranlarda bulunmuştur. Katılımcıların %56,9'unda metastaz saptanmış, metastaz varlığı ile yaş ve cinsiyet arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Beslenme değerlendirmesinde hastaların önemli bir kısmının sebze ve meyve tüketiminin yetersiz olduğu, kırmızı et ve işlenmiş gıda tüketiminin ise yüksek olduğu görülmüştür. Akdeniz tipi beslenme alışkanlığı olanlarda metastaz oranı daha düşük bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Bu çalışma, beslenme alışkanlıklarının malignite türü ve seyri üzerinde anlamlı etkileri olabileceğini göstermektedir. Sağlıklı, sebze-meyve ağırlıklı, düşük işlenmiş gıdalı beslenme tarzının kanser riskini ve metastaz olasılığını azaltabileceği sonucuna varılmıştır. Bulgular, kanser hastalarında beslenme düzeninin tanı, tedavi ve takip süreçlerine entegre edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Cancer remains the second leading cause of death worldwide after cardiovascular diseases. In addition to genetic predisposition, lifestyle factors—particularly nutrition, smoking, and alcohol use—play a major role in carcinogenesis. This study aimed to evaluate the relationship between demographic characteristics, dietary habits, and malignancy type and metastasis status among patients diagnosed with cancer. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted between January 2023 and April 2024 at the Department of Internal Medicine, Division of Medical Oncology, University of Health Sciences Bağcılar Training and Research Hospital. A total of 137 patients aged 29–81 years with a confirmed malignancy were included. Demographic and clinical data were retrospectively obtained from patient files and the hospital information system. In addition, all participants completed a comprehensive questionnaire assessing their daily nutritional patterns, including fruit–vegetable, meat, dairy, dessert, and beverage consumption. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics v30.0. Categorical variables were analyzed using the Chi-square test, and continuous variables using appropriate parametric or nonparametric methods. Results: The mean age of the patients was 52.6 ± 13.3 years, and 81.8% were female. The most common malignancies were breast (22.6%), thyroid (19.7%), and colorectal cancers. Comorbidities were present in 41.6% of patients, most frequently hypertension (13.9%) and diabetes mellitus (10.9%). A family history of cancer was reported in 39.4%. Smoking (9.5%) and alcohol consumption (0.7%) were rare. Metastasis was detected in 56.9% of cases, with no significant association between metastasis and age or gender (p>0.05). Nutritional assessment revealed insufficient fruit and vegetable intake and a relatively high consumption of red and processed meat. Patients adhering to a Mediterranean-type diet showed significantly lower rates of metastasis (p<0.05). Conclusion: This study demonstrates that dietary habits may have a significant influence on cancer development and progression. A balanced, plant-based, and minimally processed diet appears to reduce cancer risk and metastasis potential. These findings underscore the importance of integrating nutritional assessment and counseling into the clinical management of oncology patients.