Anadolu'da enfeksiyonel hastalıkların tarihi: Resuloğlu, Panaztepe, Yoncatepe ve Adramytteıon iskeletleri üzerine paleopatolojik bir inceleme
History of infectional diseases in Anatolia: A paleopathological study on the skeletons of Resuloğlu, Panaztepe, Yoncatepe and Adramytteion
  1. Tez No: 978330
  2. Yazar: SADET BIÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ATAMTÜRK DUYAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Enfeksiyonlar, Paleopatoloji, Anatolia, Infections, Paleopathology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Eski insan topluluklarında enfeksiyonel hastalıklarının belirlenmesi sayesinde toplulukların sağlık profilleri, yaşam standartları, geçim stratejileri, sosyoekonomik düzeyleri ve bağışıklıkları hakkında bilgi edinilebilir. Bu tez çalışmasında Anadolu'da farklı bölgelerde ve farklı dönemlerde yaşamış insanlarda belirlenen enfeksiyonel hastalıkların cinsiyet ve yaş gruplarına göre nasıl değiştiği; farklı coğrafyalarda ve farklı dönemlerde sıklığında meydana gelen değişimler, toplumlarının çevreye uyum süreçleri, ölümlülüğü ve sosyoekonomik yapıları ile birlikte coğrafya, göç, kıtlık, savaş, iklim değişikliği gibi etkenlerin enfeksiyonel hastalıklar üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma kapsamında Anadolu'nun farklı bölgelerinde yer alan (Resuloğlu, Panaztepe, Yoncatepe ve Adramytteion) arkeolojik kazı alanlarında ele geçen iskelet kalıntıları enfeksiyonel hastalıklar bakımından incelenmiştir. İncelenen 892 birey Resuloğlu (Erken Tunç Çağı): 115, Panzatepe (Geç Tunç Çağı): 183, Panaztepe (Geç Osmanlı Dönemi): 296, Yoncatepe (Urartu Dönemi): 127 ve Adramytteion (Bizans Dönemi):171 şeklinde dağılım göstermektedir. Çalışmamızda, Erken Tunç Çağı'nda yaşamış Resuloğlu topluluğunda %1,7 oranında spesifik enfeksiyon (tüberküloz), %41,7 oranında spesifik olmayan enfeksiyonel hastalıklar (periostitis, sinüzit, menenjit) tespit edilmiştir. Resuloğlu topluluğunda görülen spesifik enfeksiyonların hayvancılığa ve ticari ekonomik ilişkilere bağlı olarak ortaya çıkmış olabileceği belirlenirken, alt ekstremitelerde yoğun olarak gözlenen spesifik olmayan enfeksiyonların ise coğrafi koşullara bağlı fiziksel strese dayalı olarak ortaya çıktığı anlaşılmıştır. Panaztepe Geç Tunç Çağı insanlarında spesifik bir enfeksiyonun izine rastlanılmazken spesifik olmayan enfeksiyon oranı %30,6 olarak tespit edilmiştir. Çağdaşı topluluklara göre daha yüksek frekans gösteren enfeksiyonların özellikle bebek ve çocuklarda daha fazla görülmesi, ortamın sağlıksız koşullarına ve hijyen eksikliğine bağlı olarak ortaya çıktığını göstermiştir. Yoncatepe Urartu topluluğu insanlarında %28,7 oranında spesifik olmayan enfeksiyonel hastalıklar (osteomyelit ve periostitis) tespit edilmiştir. Yoncatepe bebek ve çocuk ölümlülüğünde gösterdiği düşük oran ve bu yaş grubunda hiçbir bireyde enfeksiyon belirlenmemesi sebebi ile sağlık profili iyi bir toplum profili sergilemektedir. Birey bütünlüğü bozulmuş bir şekilde ele geçen iskeletlerinde enfeksiyonun özellikle tibia kemiğinde yoğunlaşması bölgenin coğrafyasına bağlı olarak gelişen basit travmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Adramytteion Bizans Dönemi insanlarında spesifik olmayan enfeksiyonel hastalık oranı %44,4 tespit edilmiştir. Buna göre Adramytteion insanlarının enfeksiyonel hastalıklara çağdaşı topluluklar ile benzer oranda maruz kaldığı görülmüştür. Ayrıca lezyonun özellikle bebek ve çocuklarda yoğun olması ve enfeksiyonel hastalıklara sebep olduğu bilinen diğer lezyonların da gözlenmiş olması topluluk insanlarının sağlık açısından dezavantajlı koşullarda yaşadıklarını göstermektedir. Panaztepe Geç Osmanlı Dönemi popülasyonunda %8,6 oranında spesifik olmayan enfeksiyonel hastalık oranı topluluk insanlarının çağdaşı topluluklara göre daha az enfeksiyonel hastalıklara maruz kaldığını göstermektedir. Geç Osmanlı döneminde enfeksiyonun oldukça düşük bir değer göstermesi Panaztepe'de erken dönemlerden geç dönemlere gelindikçe elverişli yaşam koşullarının oluştuğu söylenebilir. Bu çalışmaya konu olan topluluklardan edinilen bilgilere göre spesifik enfeksiyonların ortaya çıkmasında ticari ilişkiler, göç, kentleşme ve nüfus kalabalığı gibi unsurların etkili olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Spesifik olmayan enfeksiyonların ise başta coğrafik koşullar ve yaşanılan bölgenin özellikleri olmak üzere beslenmeye bağlı bozukluklarla diğer sağlık problemlerine bağlı olarak ortaya çıktığı sonucu çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
By identifying infectious diseases in ancient human communities, information can be obtained about the health profiles, living standards, livelihood strategies, socio economic levels, and immunity of these communities. In this thesis, the changes in infectious diseases identified in people who lived in different regions and different periods in Anatolia are examined according to gender and age groups; changes in their frequency in different geographical areas and periods, their societies' adaptation processes to the environment, mortality, and socioeconomic structures, along with the impact of factors such as geography, migration, famine, war, and climate change on infectious diseases. Within the scope of the study, skeletal remains found at archaeological sites in different regions of Anatolia (Resuloğlu, Panaztepe, Yoncatepe and Adramytteion) were examined for infectious diseases. The 892 individuals examined are distributed as follows: Resuloğlu (Early Bronze Age): 115, Panzatepe (Late Bronze Age): 183, Panaztepe (Late Ottoman Period): 296, Yoncatepe (Early Iron Age): 127, and Adramytteion (Byzantine Period): 171. In our study, a %1,7 rate of specific infection (tuberculosis) and a %41,7 rate of non-specific infectious diseases (periostitis, sinusitis, meningitis) were detected in the Resuloğlu community living in the Early Bronze Age. It was determined that the specific infections observed in the Resuloğlu community may have arisen due to animal husbandry and commercial economic relations, while the non-specific infections, which were intensely observed in the lower extremities, were understood to have arisen due to physical stress related to geographical conditions. While no evidence of specific infections was found among the Late Bronze Age people of Panaztepe, the rate of non-specific infections was determined to be % 30,6. The higher frequency of infections compared to contemporary communities, particularly among infants and children, indicates that these infections arose due to unhealthy environmental conditions and poor hygiene. In the Yoncatepe Urartu community, non-specific infectious diseases (osteomyelitis and periostitis) were detected in %28,7 of individuals. Yoncatepe exhibits a good community health profile due to its low infant and child mortality rates and the absence of infection in any individuals in this age group. The concentration of infection in the tibia bone, particularly in skeletons found in a fragmented state, is attributed to simple traumas associated with the region's geography. A rate of %44,4 of non-specific infectious diseases was detected in the people of Adramytteion during the Byzantine period. Accordingly, it was observed that the people of Adramytteion were exposed to infectious diseases at a rate similar to that of contemporary communities. Furthermore, the fact that the lesions are particularly prevalent among infants and children and have been observed in other lesions known to cause infectious diseases indicates that community members live in disadvantaged health conditions. The rate of non-specific infectious diseases in the Late Ottoman period population of Panaztepe, at %8,6, indicates that the community members were exposed to fewer infectious diseases than their contemporaries. The fact that infection rates were quite low in the late Ottoman period suggests that favourable living conditions developed in Panaztepe as the early period gave way to the late period. According to the information obtained from the communities covered in this study, it has been concluded that factors such as trade relations, migration, urbanisation, and population density were effective in the emergence of specific infections. It has been concluded that non-specific infections arose mainly due to geographical conditions and the characteristics of the region, as well as nutrition-related disorders and other health problems.