Derin öğrenme modeli ile zatürre tespiti
Pneumonia detection with deep learning model
  1. Tez No: 978338
  2. Yazar: URAZ KAĞAN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Mühendislik Bilimleri, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Engineering Sciences, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Hücresel yapay sinir ağları, Yapay zeka ve makine öğrenmesi dersi, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Cellular artificial neural networks, Artificial intelligence and machine learning course, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Zatürre, her bireyin yaşamının herhangi bir döneminde maruz kalabileceği bir akciğer enfeksiyonudur. Tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına ve hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle, hastalığın erken teşhisi büyük bir öneme sahiptir. Zatürrenin tespitinde çeşitli yöntemler kullanılmakla birlikte, en yaygın yöntemlerden biri akciğer röntgen görüntülerinin incelenmesidir. Bu görüntüler uzmanlar tarafından titizlikle değerlendirilir. Ancak bu sürecin doğruluğu, süresi ve harcanan emek önemli faktörler arasında yer almaktadır. Görüntü analizi alanında, yapay zekanın hızla gelişmesiyle birlikte önemli çalışmalar yapılmıştır. Bu tezde, akciğer röntgen görüntüleri kullanılarak makine öğrenmesi ile zatürre teşhisini destekleyen bir yöntem geliştirilecektir. Böylece, teşhis sürecinde zaman yönetimi, doğruluk oranı ve harcanan çabanın optimize edilmesi sağlanacaktır. Literatürdeki çalışmalar ve geliştirilen modeller dikkate alınarak, evrişimsel sinir ağı tabanlı yöntemler incelenecektir. Çalışmada kullanılan akciğer görüntüleri üç gruba ayrılmıştır: eğitim, doğrulama ve test. Sonuç olarak, evrişimsel sinir ağı modellerinin kullanılmasıyla elde edilen sonuçların, aynı konu üzerinde araştırma yapan araştırmacıların sonuçları kıyaslanarak literatüre katkıda bulunması ve doktorlara karar desteği sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Pneumonia remains a critical global health concern due to its high morbidity and mortality rates, particularly when diagnosis and treatment are delayed. As a pulmonary infection, it can affect individuals across all age groups and, in severe cases, may result in life-threatening complications. Early and accurate diagnosis is therefore essential for effective treatment and improved patient outcomes. Traditionally, chest X-ray imaging has been one of the most used tools in the clinical diagnosis of pneumonia. However, manual interpretation of these images by radiologists is a time-consuming process and is often subject to intra- and inter-observer variability. These limitations highlight the need for intelligent, automated systems capable of assisting healthcare professionals in the diagnostic process. With the rapid evolution of artificial intelligence (AI), particularly in the domain of deep learning, significant strides have been made in medical image analysis. Convolutional neural networks (CNNs), a class of deep learning algorithms, have demonstrated exceptional performance in various classification and detection tasks, including medical imaging. Leveraging these advances, this thesis aims to develop a CNN-based method to support the diagnosis of pneumonia using chest X-ray images. The methodology involves the use of a labeled dataset that is divided into training, validation, and testing subsets. The proposed model's performance will be rigorously evaluated and compared with existing approaches in literature. Ultimately, this study seeks to contribute to the academic discourse by presenting a reliable and efficient diagnostic tool that can aid clinicians in making more accurate and timely decisions in pneumonia detection.