60-72 aylık çocukların doğa ile bağlantı kurma eğilimleri ile problemli medya kullanımları arasındaki ilişkinin incelenmesi
60-72 month-old children examining the relationship between nature connection tendencies and problematic media use
- Tez No: 978337
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Küçük çocuklar, ekran kullanımı, doğa ile bağ kurma, problemli medya kullanımı, Young children, screen use, connection with nature, problematic media use, Date: June, 2025
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, 60-72 aylık çocukların doğa ile bağlantı kurma eğilimleri ile problemli medya kullanımları arasındaki ilişkini incelemektir. Son yıllarda çocukların açık havada geçirdikleri sürenin azaldığı, buna karşılık dijital medya araçlarının yaşamlarında daha fazla yer aldığı birçok araştırmada ortaya konmuştur. Özellikle erken çocukluk döneminde, medya kullanım alışkanlıklarının gelişim üzerindeki etkileri ile çocukların doğa ile kurdukları bağın, fiziksel, sosyal duygusal ve bilişsel gelişimleri açısından kritik bir rol oynadığı bilinmektedir. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı, bu iki önemli değişkenin birbiriyle ilişkisini değerlendirmek ve çeşitli demografik özellikler açısından farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Araştırmada nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini, İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı bağımsız anaokullarına devam eden, 60-72 aylık 377 çocuk ve onların ebeveynleri oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”, Engin ve Demiriz (2022) tarafından geliştirilen“60-72 Aylık Çocuklar İçin Doğayla Bağ Kurma Eğilim Ölçeği (DOBKEÖ)”ve Furuncu (2019) tarafından Türkçeye uyarlanan“Problemli Medya Kullanım Ölçeği (PMKÖ)”aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26.0 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Bağımsız Örneklem T-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Tukey testi ve Pearson Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, çocukların PMKÖ ve DOBKEÖ puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bu sonuç, çocukların doğayla bağlantı kurma düzeylerinin problemli medya kullanımıyla doğrudan ilişkili olmadığını göstermektedir. Ancak araştırmada bazı demografik değişkenler açısından çocukların PMKÖ ve DOBKEÖ puanlarında anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir. Özellikle anne öğrenim düzeyi arttıkça çocukların problemli medya kullanım puanları azalmakta, doğayla bağlantı kurma eğilimleri ise artmaktadır. Aynı zamanda, ailenin ekonomik durumu, çocuğun en sık kullandığı medya aracı, çocuk sayısı ve hayvanlarla vakit geçirme durumu, çocukların problemli medya kullanım düzeylerinde anlamlı farklılık yaratmıştır. DOBKEÖ puanları açısından ise yalnızca anne öğrenim durumu anlamlı farklılık göstermiştir. Buna karşın; cinsiyet, yaş, baba öğrenim durumu, yaşanılan ev tipi, yemek sırasında ekran kullanımı, ekran süresi ve aile içi kurallar gibi değişkenlerde anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç olarak, bu araştırma çocukların medya kullanımı ve doğayla kurdukları bağın yalnızca bireysel özelliklerle değil; aile içi etkileşim, ebeveyn eğitimi, ev ortamı ve dijital medya araçlarına erişim kolaylığı gibi sosyal bağlamlarla şekillendiğini göstermektedir. Bu bulgular, erken çocukluk döneminde çocukların dijital içeriklerle etkileşimlerini dengeleyebilmek ve doğayla etkileşimlerini desteklemek amacıyla hem ailelere hem de eğitimcilere yönelik bütüncül müdahalelere ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between the tendency of 60-72 month old children to connect with nature and their problematic media use. In recent years, it has been revealed in many studies that the time children spend outdoors has decreased, while digital media tools have become more prevalent in their lives. It is known that the effects of media use habits on development, especially in early childhood, and the connection children establish with nature play a critical role in their physical, social-emotional and cognitive development. In this context, the main purpose of the study is to evaluate the relationship between these two important variables and to examine whether they differ in terms of various demographic characteristics. A quantitative research method based on a relational screening model was employed. The sample consisted of 377 children aged 60–72 months attending public preschools affiliated with the Ministry of National Education in Küçükçekmece, Istanbul, along with their parents. Data were collected using the“Personal Information Form”developed by the researcher, the“Nature Relatedness Scale for 60–72-Month-Old Children”developed by Engin and Demiriz (2022), and the“Problematic Media Use Measure ”adapted into Turkish by Furuncu (2019). Data were analyzed using SPSS 26.0. Descriptive statistics, Independent Samples t-Test, One-Way ANOVA, Tukey test, and Pearson Correlation Coefficient were used in the analysis.The findings indicate that there is no statistically significant relationship between children's PMUM and nature relatedness scores. However, several demographic variables showed significant differences. Notably, as mothers' education levels increased, children's problematic media use decreased while their nature relatedness tendencies increased. Additionally, family income level, the most frequently used media device, number of children in the family, and interaction with animals were found to significantly affect problematic media use scores. Regarding nature relatedness, only maternal education level was associated with significant differences. No significant differences were observed for gender, age, paternal education, type of residence, screen use during meals, total screen time, or the presence of screen-time rules at home. In conclusion, the study reveals that children's media use and their connection with nature are shaped not only by individual characteristics but also by broader social contexts such as family dynamics, parental education, home environment, and access to digital media. These findings highlight the need for comprehensive family- and education-based interventions aimed at reducing young children's excessive digital engagement and promoting meaningful interaction with nature during early childhood.