Kırşehir il merkezinde jet grout yöntemi ile zemin iyileştirilmesinin belirlenmesi ve örnek bir iyileştirme uygulamasının incelemesi
Determination of soil improvement with jet grout method in Kirşehir city center and analysis of a sample improvement application
- Tez No: 978397
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MUSTAFA ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jet grouting, Sondaj, Zemin güçlendirme, Zemin iyileştirme, Zemin sıvılaşması, Jet grouting, Drilling, Soil reinforcement, Soil improvement, Soil liquefaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Kırşehir İli Merkez İlçesi'nde jet grout uygulamasının zemin koşullarına uygunluğunu belirlemek amacıyla, öncelikle 25 m derinliğe kadar sondaj çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Çalışma alanındaki zemin, kumlu-kil özellikli birimlerden oluşmakta olup, 1,50 m ile 21,00 m derinlikleri arasında koyu kahverengi kumlu-kil tabakası hakimdir. Kendini tutamayan nitelikteki zeminde, farklı sondaj kuyularında yapılan ölçümler sonucunda 2–3 m derinliklerinde yeraltı suyu seviyesine rastlanmıştır. Yapılan deneysel analizler sonucunda yerel zemin sınıfı ZE olarak belirlenmiştir. Ayrıca, hesaplanan oturma miktarının kabul edilebilir limitlerin üzerinde olduğu; temel zemini oluşturan yumuşak-orta katı kıvamlı, doğal nemli ve plastisite özelliği yüksek kil tabakasının düşük taşıma gücüne sahip olduğu ve farklı oturma sorunları (17–25 cm) oluşturabileceği saptanmıştır. Bu kapsamda, yapı temelinin altındaki siltli-killi tabaka üzerine jet grout yöntemiyle iyileştirme yapılması önerilmiştir. Toplam 194,33 m² alan için, 60 cm çapında ve 10 m boyunda toplam 77 adet jet grout kolon imal edilmiştir. Uygulamanın tüm aşamaları kontrollü şekilde yürütülmüş; imalat öncesinde 1–2 m boyunda deneme kolonları oluşturulmuş ve bu kolonların çapları kazılarak projeye uygunluğu denetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, in order to determine the suitability of the jet grout application to the ground conditions in the Central District of Kırşehir Province, borehole drilling was initially carried out up to a depth of 25 meters. The soil in the study area consists of sandy-clay units, with a dominant dark brown sandy-clay layer observed between depths of 1.50 m and 21.00 m. Groundwater was encountered at depths of 2–3 meters based on measurements taken from various boreholes, in soil that lacks self-supporting characteristics. As a result of experimental analyses, the local soil class was determined to be ZE. Additionally, it was found that the calculated settlement amount exceeded acceptable limits; the soft to medium-stiff, naturally moist, and highly plastic clay layer forming the foundation soil has low bearing capacity and may cause differential settlement issues (17–25 cm).In this context, it was recommended to improve the silty-clayey layer beneath the building foundation using the jet grout method. For a total area of 194.33 m², 77 jet grout columns with a diameter of 60 cm and a length of 10 meters were constructed. All stages of the application were carried out under strict control; trial columns of 1–2 meters in length were constructed before production, and the diameters of these columns were excavated to verify their compliance with the project specifications.