İdiyopatik pes ekinovaruslu hastalarda ponseti yöntemiyle tedavi sonuçlarının klinik ve radyolojik değerlendirilmesi
Clinical and radiological evaluation of treatment results with the ponseti method in patients with idiopathic pes equinovarus
- Tez No: 978398
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN AYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: İdiyopatik pes ekinovarus, Ponseti, semi rijit alçı, Pirani/Bohm/Sinclair skorlaması, Idiopathic pes equinovarus, Ponseti, semi-rigid cast, Pirani/Bohm/Sinclair scoring
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İdiyopatik pev ekinovaruslu hastaların tedavisinde kliniğimizde de kullanılan Ponseti yönteminin klinik ve radyolojik sonuçlarını göstermek literatür ile karşılaştırmak, alçı materyalinin sonuca etkisini göstermek ve pes ekinovarus tedavisi alan hastaların sonuçlarının skorlama sistemlerini değerlendirmek. Gereçler ve Yöntemler: Hastanemiz kayıtlarında geriye dönük tarama yapılarak 2018-2023 yılları arasında kliniğimizde idiyopatik pes ekinovarus tanısı olan, yürümeye başlamış olan ve Ponseti alçılaması tarafımızca tamamlanan ve takipleri düzenli olan 59 hastanın 89 ayağı hastane bilgi sistemi ve çalışma süresinde kontrole gelen hastalar dahil edildi. Uygun direkt grafileri bulunan 38 hastada pes ekinovarus deformite açıları ölçüldü. Tenotomi yapılan hasta oranı kullanılan plaster of Paris ve semi rijit alçıların sonuçları DiMeglio ve PBS skorlamalarına göre değerlendirildi. Bulgular: İdiyopatik pev hastalarında Ponseti yöntemiyle yapılan alçılamalarımızda %89.8 oranında ikincil cerrahiye ihtiyaç duyulmadan plantigrad ayak elde edildi. Alçılmada kullanılan materyal arasındaki sonuçlarda istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. Ayrıca kullanılan iki skorlama arasında iyi derecede korelasyon bulundu. Sonuçlar: Kliniğimizde uygulanmış olan Ponseti seri alçılamasının sonuçları dünya çapındaki literatür ile benzer şekilde izlendi. Alçılamada semi rijit alçının güvenli olarak kullanabilir. Skorlamada PBS skorlamasının yürümeye başlamış hastada sonuç değerlendirmede kullanabileceği sonucuna varıldı
Özet (Çeviri)
Aim: Objective is to show the clinical and radiologic results of the Ponseti method, which is also used in our clinic in the treatment of patients with idiopathic pes equinovarus, to compare with the literature, to show the effect of plaster material on the results and to evaluate the scoring systems of the results of patients treated for pes equinovarus. Materials and Methods: A retrospective review of the records of our hospital was performed and 89 feet of 59 patients who were diagnosed with idiopathic pes equinovarus in our clinic between 2018 and 2023, who started walking and whose Ponseti cast was completed by us and whose follow-ups were regular, were included in the hospital records and patients who came to the visit during study. Pes equinovarus deformity angles were measured in 38 patients with appropriate direct radiographs. The proportion of patients who underwent tenotomy and the results of plaster of Paris and semi-rigid casts were evaluated according to DiMeglio and PBS scoring. Results: Plantigrade foot was obtained without the need for secondary surgery in 89.8% of patients with idiopathic pevas in our casts made with the Ponseti method. There was no statistically significant difference in the results between the materials used in casts. There was also a good correlation between the two scoring methods used. Conclusions: The results of the Ponseti series cast applied in our clinic were similar to the worldwide literature. Semi-rigid cast can be used safely in casting. In scoring, it was concluded that PBS scoring can be used to evaluate the results in the toddler patient.