Sağlık turizminde öğrenen örgüt algısının örgütsel inovasyona etkisi
The effect of learning organization perception on organizational innovation in health tourism
  1. Tez No: 978485
  2. Yazar: ALİME ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNSELİ GÜÇLÜTÜRK BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Turizm, Health Education, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık turizmi, Türkiye, Medical tourism, Türkiye
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi ve Yönetim Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Sağlık turizmi, dünya ekonomisinde giderek daha fazla önem kazanan ve ülkeler için stratejik avantajlar sağlayan dinamik bir sektördür. Türkiye, jeopolitik konumu, gelişmiş sağlık altyapısı ve nitelikli insan kaynağı ile küresel sağlık turizmi pazarında öne çıkan ülkelerden biri haline gelmiştir. Günümüzde, sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren kurumların öğrenen örgüt yapıları geliştirmesini ve inovatif süreçlere uyum sağlamasını gereklidir. Bu tez çalışması, dünyada ve Türkiye'de sağlık turizmi sektörünün gelişimini kapsamlı bir şekilde ele alarak sağlık turizminin ekonomik, sosyal, örgütsel ve teknolojik boyutlarının incelenmesini kapsamaktadır. Bu tez çalışmasının konusu, öğrenen örgüt ve örgütsel inovasyon konularını kapsamaktadır. Bu doğrultuda uygulamalı bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye'de sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren kurum ve işletmelerde öğrenen örgüt algısının örgütsel inovasyona olan etkisini analiz etmektir. Araştırmanın örneklemini, Antalya ilindeki hizmet veren toplam 371 kuruluştan araştırmaya katılmaya izin veren ve aktif hizmet vermekte olan toplam 31 sağlık turizmi kuruluşunda çalışan yöneticiler ve personel oluşturmuştur. Veriler, yapılandırılmış anket formu aracılığıyla toplanmış ve SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, öğrenen örgüt algısı örgütsel inovasyon üzerinde anlamlı ve pozitif yönde etkiye sahiptir. Literatür, paylaşılan vizyon ve sistem bakışı bileşenlerinin, yenilikçi süreçlerin geliştirilmesinde kritik bir rol oynadığını göstermektedir. Çalışma sonuçlarından hareketle, sağlık turizmi kurumlarının; kurumsal öğrenmeyi destekleyici politika ve uygulamaları güçlendirerek, yenilik odaklı bir kültür oluşturmaları önerilmektedir. Türkiye'nin, sağlık turizmi pazarındaki payını artırabilmesi için öğrenen örgüt yaklaşımını benimsemesi ve akredite sağlık kurumlarının inovatif iş süreçlerine uyum sağlaması ile mümkün kılınabilir.
Özet (Çeviri)
Health tourism is a dynamic sector that is gaining increasing importance in the global economy and provides strategic advantages for countries. Turkey has become one of the leading countries in the global health tourism market thanks to its geopolitical location, advanced healthcare infrastructure, and qualified human resources. Today, it is essential for institutions operating in the field of health tourism to develop learning organization structures and adapt to innovative processes. This thesis comprehensively examines the development of the health tourism sector in the world and in Turkey, covering the economic, social, organizational, and technological dimensions of health tourism. The subject of this thesis covers the topics of learning organizations and organizational innovation. An applied research study was conducted in this direction. The purpose of this thesis is to analyze the effect of the learning organization perception on organizational innovation in institutions and businesses operating in the field of health tourism in Turkey. The sample of the research consisted of managers and staff working in a total of 31 health tourism organizations that were active and permitted to participate in the research out of a total of 371 organizations providing services in the province of Antalya. Data were collected using a structured questionnaire and analyzed using the SPSS program. According to the research findings, the perception of a learning organization has a significant and positive impact on organizational innovation. The literature shows that the components of shared vision and systems perspective play a critical role in the development of innovative processes. Based on the study results, it is recommended that health tourism institutions strengthen policies and practices that support organizational learning and create an innovation-focused culture. Turkey can increase its share in the health tourism market by adopting a learning organization approach and ensuring that accredited health institutions adapt to innovative business processes.