Reduction of internal stresses of roll-formed joint closures in aluminum suspension arms with focus on geometrical properties
Alüminyum salıncak kollarının sıvama ile kapatılan küresel mafsal bölgelerindeki iç gerilimlerin geometrik özellikler kapsamında azaltılması
  1. Tez No: 978561
  2. Yazar: SERHAN ÖZDEĞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇINAR EMİNE YENİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Otomotiv Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Engineering Sciences, Automotive Engineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanik yorulma, İstatistiksel deney tasarımı, Mechanical fatigue, Statistical experimental design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
Özet
Binek araçlardaki salıncak kolları, tekerlekler ile şasi arasındaki yükleri ve hareketi aktaran önemli bileşenlerdir. Bu kolların tekerleğe bağlantısı, genellikle salıncak kolu gövdesine sıvama işlemiyle entegre edilen en az bir rotil aracılığıyla sağlanır. Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla ve dolayısıyla batarya sistemlerinin getirdiği ek ağırlık nedeniyle salıncak kolları üzerindeki dış yükler artmıştır. Aynı zamanda, enerji verimliliğini artırmak ve araç menzilini uzatmak amacıyla bileşen ağırlıklarının minimumda tutulması gerekmektedir. Bu gereklilikler, rotillerin daha zorlu çalışma koşullarına maruz kalmasına ve dolayısıyla ömürlerinin kısalmasına neden olabilir. Bu çalışmada, salıncak kolu gövdesinin sıvama kenarı, bölgesel gerilmeler açısından analiz edilmiştir. Yedi tasarım parametresinin etkisini incelemek amacıyla 1/4 kesirli faktöriyel deney tasarımı yöntemi kullanılmıştır. Tasarım parametrelerinin birleşik etkilerini değerlendirmek için sonlu elemanlar analizi (FEA) ile maksimum asal gerilmeler hesaplanmıştır. Bulgular, EP2, EP3, HP2 ve HP3 parametrelerinin artırılması ve HP4'ün azaltılmasının gerilme seviyelerini önemli ölçüde düşürdüğünü göstermektedir. Buna karşılık, HP1 ve EP1 parametrelerinin etkisi sınırlı kalmıştır. Elde edilen bulgular, gerçek test numunelerine uygulanmış ve başlangıç (referans) durumu ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, yapılan değişikliklerle bileşenlerin B10 yorulma ömrünün %428.8 oranında arttığını göstermiştir
Özet (Çeviri)
Control arms in passenger vehicles are essential components that transfer loads and motion between the wheels and the chassis. Their connection to the wheel is typically established through at least one ball joint, which is secured to the control arm housing via a rolling process. With the rise of electric vehicles, the external loads on control arms have increased due to the added weight of battery systems. At the same time, minimizing component weight is crucial for improving energy efficiency and extending vehicle range. This dual demand places ball joints under more severe operating conditions, potentially reducing their service life. This study focuses on analyzing the rolled edge of the control arm housing with respect to localized stress. A 1/4 fractional factorial design approach was employed to investigate the influence of seven selected design parameters. Finite Element Analysis (FEA) was used to calculate maximum principal stresses and assess the combined effects of these parameters. The findings indicate that increasing parameters EP2, EP3, HP2, and HP3, while decreasing HP4, significantly reduces stress levels. In contrast, parameters HP1 and EP1 were found to have a relatively minor impact. These findings are finally applied to real test samples and compared with the initial (reference) condition. Results showed that B10 fatigue life of the components are increased by 428.8%.