Yenidoğanda üriner sistem enfeksiyonlarının epidemiyolojik ve klinik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the epidemiological and clinical features of neonatal urinary tract infections
- Tez No: 978597
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SİNAN USLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Üriner sistem enfeksiyonu, Yenidoğan yoğun bakım ünitesi, Epidemiyoloji, Klinik özellikler, Antibiyotik direnci, Neonate, Neonatal urinary tract infection, Neonatal intensive care unit, Epidemiology, Clinical characteristics, Antibiotic resistance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yenidoğan döneminde üriner sistem enfeksiyonu önemli bir morbidite nedenidir. Literatürde verilerin sınırlı olduğu ve yaklaşımın belirlenmesinde güncel verilere ihtiyaç duyan bu konunun derinlemesine analiz edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada üçüncü basamak bir yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) üriner sistem enfeksiyonu tanısı alan yenidoğanların demografik, klinik, laboratuvar ve mikrobiyolojik özelliklerinin, eşlik eden komorbiditelerin ve antibiyotik direnç profillerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi YYBÜ'de 1 Ocak 2020–31 Aralık 2024 tarihleri arasında üriner sistem enfeksiyonu tanısı ile izlenen 111 yenidoğan çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik verileri, maternal öykü ve komorbiditeleri, klinik bulguları, enfeksiyon kaynağı (toplum/hastane kökenli), laboratuvar parametreleri, görüntüleme sonuçları, etken mikroorganizmalar ve antibiyotik duyarlılıkları hastane kayıtlarından retrospektif olarak incelendi. Tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra term ve preterm bebekler karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda üriner sistem enfeksiyonu sıklığı %2,1 saptandı. Olguların %76,6'sı erkek, %61,3'ü termdi. En sık komorbidite indirekt hiperbilirubinemi (%55,8) idi. En sık semptom sarılık (%52,8) idi ve term bebeklerde daha belirgindi; pretermlerde apne daha sık görüldü. Enfeksiyonların %64,9'u toplum, %35,1'i hastane kaynaklıydı. Maternal öyküde üriner sistem enfeksiyonu %29,7 oranında saptandı. Hem toplum hem hastane kökenli olgularda en sık Escherichia coli ve Klebsiella pneumoniae izole edildi. E. coli izolatlarında ampisilin ve üçüncü kuşak sefalosporinlere direnç yüksekti; amikasin ve karbapenemlere karşı ise tüm suşlar duyarlı bulundu. Sonuç: Erken dönemde tanınmayan ve tedavi edilmeyen üriner sistem enfeksiyonları kalıcı renal hasara yol açabildiğinden bu hastaların risk faktörlerini, klinik bulgularını tanımak, güncel antibiyogram profillerine uygun ampirik tedavileri başlamak hastaların uzun dönem renal morbiditelerinin azaltılması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Urinary tract infection (UTI) is an important cause of morbidity in the neonatal period. As the available data in the literature are limited and up-to-date evidence is needed to guide clinical management, this condition requires in-depth analysis. This study aimed to evaluate the demographic, clinical, laboratory and microbiological characteristics, associated comorbidities, and antibiotic resistance profiles of neonates diagnosed with UTI in a tertiary neonatal intensive care unit (NICU). Materials and Methods: A total of 111 neonates who were followed with a diagnosis of UTI in the NICU of University of Sağlık Bilimleri Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between 1 January 2020 and 31 December 2024 were included in this study. Demographic data, maternal history and comorbidities, clinical findings, source of infection (community or hospital acquired), laboratory parameters, imaging results, causative microorganisms, and antibiotic susceptibility patterns were retrospectively obtained from hospital records. In addition to descriptive statistics, term and preterm infants were compared. Results: The frequency of UTI was found to be 2.1%. Of the cases, 76.6% were male and 61.3% were term. The most common comorbidity was indirect hyperbilirubinemia (55.8%). The most frequent presenting symptom was jaundice (52.8%), which was more prominent in term infants, whereas apnea was more commonly observed in preterm infants. Infections were community-acquired in 64.9% and hospital-acquired in 35.1% of cases. A maternal history of UTI was identified in 29.7% of the patients. Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae were the most frequently isolated pathogens in both community- and hospital-acquired infections. Among E. coli isolates, resistance to ampicillin and third-generation cephalosporins was high, whereas all strains were susceptible to amikacin and carbapenems. Conclusion: As UTIs that are not recognized and treated early in the neonatal period may lead to permanent renal damage, identifying risk factors and clinical manifestations and initiating empirical antibiotic therapy in accordance with current local antibiogram profiles are crucial for reducing long-term renal morbidity in these patients.