İki aydan küçük infantlarda ateşli idrar yolu enfeksiyonlarının epidemiyolojik ve mikrobiyolojik özellikleri
Epidemiological and microbiological features of febrile urinary tract infections in infants younger than two months
  1. Tez No: 801301
  2. Yazar: HÜSEYİN EMRE ÇAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLA SERPİL DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş, idrar yolu enfeksiyonu, yenidoğan, renal fonksiyon, Fever, urinary tract infection, newborn, renal function
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmada, iki aydan küçük infantlarda ateşli İYE geçiren hastaların karakteristik özellikleri, izole edilen etkenleri, antibiyotik duyarlılığını, eşlik eden konjenital üriner sistem anomalilerinin varlığının araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ocak 2018-Ocak 2021 tarihleri arasında yenidoğan, süt çocuğu ve çocuk nefroloji servisinde ateşli İYE tanısı ile yatan, 0-2 aylık hastaların kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Demografik ve klinik özellikleri, laboratuvar ve görüntüleme tetkiklerinin sonuçları kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızda 0 - 2 ay arasında ilk ateşli İYE geçiren 76 hastanın % 47.4'ü (n=36) kız, %52.6'sı (n=40) erkekti ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0.02). Tüm ateşli İYE geçiren hastaların %31.9'unda (n=24) başvuruda sadece ateş yakınması vardı. Fizik muayene bulgularında dehidrate veya septik görünüm %35.5 (n=27) hastada görülürken, hastaların %47.4'unda (n=36) ateş dışında fizik muayene normal saptandı. İdrar kültürlerinde üreyen mikroorganizmaların sıklığı Escherichia coli %56.7, Klebsiella spp %25, Enterococcus faecalis %7.9, Pseudomonas aeruginosa %2.6, Enterobacter spp %2.6, Candida spp %2.6, S. Aureus %1.3 ve Citrobacter spp %1.3 idi. Mikroorganizmaların %36.8'inde (n=28) çoklu dirençli geniş spektrum beta-laktamaz (GSBL) pozitifliği saptandı. İzlemde hastaların % 67.9'unda tekrarlayan İYE görüldü ve bu hasta grubunda da en sık izole edilen üropatojen E. Coli idi. %96.1 hastanın üriner ultrasonografi (USG) kayıtlarına ulaşıldı ve % 46.5'inde (n=36) patolojik bulgu saptanırken, en sık gözlenen patoloji hidronefroz oldu. Profilaktik antibiyotik hastaların %50'sine (n=38) başlandı. Amoksisilin, % 55.3 sıklıkla profilaksi alan hastalarda en çok tercih edilen antibiyotik oldu. Profilaktik antibiyotik tedavisi başlanan hastalarda İYE görülme oranı %47.4 iken, antibiyotik başlanmayan hastalarda %7.9 sıklıkta tekrarlayan İYE görüldü. Görüntüleme yapılan hastaların %53.5'inde normal USG bulguları elde edilirken, %21.9 hidronefroz, %8.2 hidroüreteronefroz, %6.9 üriner taş, %5.7 renal kist ve %2.7 üreterosel saptandı. Sonuç: İzole ateş yakınması ile başvuran infantlarda diğer fizik muayene bulguları normalken İYE olasılığı akılda tutulmalıdır. Bu yaş grubunda ilk ateşli İYE'na neden olan etken mikroorganizmalar diğer yaş gruplarındaki İYE etkenleri ile benzerdir.
Özet (Çeviri)
Epidemiological and microbiological features of febrile urinary tract infections in infants younger than 2 months Objective: In this study, it is aimed to investigate the characteristic features, isolated agents, antibiotic susceptibility, and the presence of congenital urinary system anomalies in infants younger than two months of age who had febrile UTI. Materials and methods: The records of 0-2 months old patients hospitalized with the diagnosis of febrile UTI in the neonatal, infant and pediatric nephrology service of Health Sciences University Antalya Training and Research Hospital between January 2018 and January 2021 were reviewed retrospectively. Demographic and clinical characteristics, results of laboratory and imaging tests were recorded. Results: In our study, 47.4% (n=36) of 76 patients who had their first febrile UTI between 0-2 months were female and 52.6% (n=40) were male, and this difference was statistically significant (p=0.02). 31.9% (n=24) of all patients with febrile UTI had only fever at admission. Dehydrated or septic appearance was observed in 35.5% (n=27) patients in the physical examination findings, while the physical examination was found to be normal in 47.4% (n=36) of the patients. Frequency of microorganisms grown in urine cultures were Escherichia coli 56.7%, Klebsiella spp 25%, Enterococcus faecalis 7.9%, Pseudomonas aeruginosa 2.6%, Enterobacter spp 2.6%, Candida spp 2.6%, Staphylococcus aureus 1.3% and Citrobacter spp 1.3%. Extended-spectrum beta-lactamase broad spectrum beta-lactamase (ESBL) positivity was detected in 36.8% (n=28) of the microorganisms. Recurrent UTI was seen in 67.9% of the patients during the follow-up, and the most frequently isolated uropathogen was E. coli. Urinary ultrasonography (USG) records of 96.1% of the patients were accessed and pathological findings were detected in 46.5% (n=36), the most common pathology was hydronephrosis. Prophylactic antibiotic treatment was started in 50% (n=38) of the patients. Amoxicillin was the most preferred antibiotic in patients receiving prophylaxis with a frequency of 55.3%. While the incidence of UTI was 47.4% in patients who were started on prophylactic antibiotic therapy, recurrent UTI was seen with a frequency of 7.9% in patients who were not started on antibiotics. While normal USG findings were obtained in 53.5% of the patients who underwent imaging, 21.9% hydronephrosis, 8.2% hydroureteronephrosis, 6.9% urinary stones, 5.7% renal cyst and 2.7% ureterocele were detected. Conclusion: In infants presenting with isolated fever, the possibility of UTI should be kept in mind while other physical examination findings are normal. The causative microorganisms causing the first febrile UTI in this age group are similar to the UTI agents in other age groups.