Türkiye'deki siyasi kutuplaşmada sosyal medyanın rolü: X platformu örneği
The role of social media in political polarization in Turkey: The case of the X platform
  1. Tez No: 978636
  2. Yazar: FIRAT KODAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU KİHTİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasi kutuplaşma, X Platformu, sosyal kimlik kuramı, bilişsel çelişki kuramı, gerçekçi çatışma kuramı, eleştirel söylem analizi, dijital etnografya, Political polarization, X Platform, social identity theory, cognitive dissonance theory, realistic conflict theory, critical discourse analysis, digital ethnography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Geleneksel medyadan farklı olarak sosyal medya, kullanıcılara aynı anda hem haber tüketme hem de üretme imkânı sunmaktadır. Bu sayede siyasi kutuplaşma kapsamındaki tartışmalar herkes tarafından izlenebilir ve yorumlanabilir hâle gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, değişen medya pratikleri şartlarında Türkiye'deki siyasi kutuplaşmanın sosyal medyadaki yansımalarını incelemektir. Tezin ilk bölümünde, kutuplaşma kavramı sosyal psikoloji ve siyasi iletişim literatürü ışığında ele alınmıştır. Gerçekçi Çatışma Kuramı, Sosyal Kimlik Kuramı ve Bilişsel Çelişki Kuramı aracılığıyla siyasi kutuplaşmanın türleri bireysel, grupsal ve toplumsal boyutları ile tartışılmıştır. İkinci bölümde, sosyal medyanın işleyiş dinamikleri ve Türkiye'deki siyasi kutuplaşmanın tarihsel arka planı incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise nitel araştırma yöntemi çerçevesinde dijital etnografya yaklaşımı ile elde edilen veriler, eleştirel söylem analiziyle çözümlenmiştir. Araştırmada örneklem olarak AKP ve CHP'nin resmi X hesapları incelenmiştir. Bu tercih, Türkiye'deki siyasi kutuplaşmanın yalnızca bu iki partiden ibaret olduğu varsayımına değil; söz konusu partilerin merkez-çevre ikilemini temsil etmelerine ve son yıllarda en yüksek oy oranlarına sahip aktörler olmalarına dayanmaktadır. Bulgular, her iki partinin de resmi hesaplarında kutuplaştırıcı söylemler ürettiğini ve bu söylemlerin kullanıcı yorumlarında daha da yoğunlaşarak yeniden üretildiğini göstermektedir. Sonuç olarak sosyal medya, siyasi kutuplaşmayı yansıtmakla kalmamakta, aynı zamanda onu pekiştirip derinleştiren bir işlev üstlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Unlike traditional media, social media enables users to both consume and produce news simultaneously. In this environment, debates shaped by political polarization have become publicly visible and open to commentary. This study aims to examine how political polarization in Turkey is reflected on social media within the framework of changing media practices. The first part of the thesis discusses the concept of polarization through the perspectives of social psychology and political communication. Drawing on Realistic Conflict Theory, Social Identity Theory, and Cognitive Dissonance Theory, political polarization is analyzed across individual, group, and societal dimensions. The second part explores the dynamics of social media and the historical background of political polarization in Turkey. The third part presents the research method and findings. Within a qualitative research design, data were gathered using a digital ethnographic approach and analyzed through critical discourse analysis. The study focuses on the official X accounts of AKP and CHP. This choice is not based on the assumption that political polarization in Turkey is confined to these two parties, but rather on their representation of the center-periphery dichotomy and their consistent position as the two parties with the highest vote shares in recent years. The findings show that both parties generate polarizing discourses on their official accounts, which are further intensified and reproduced in user comments. Overall, the study concludes that social media not only mirrors but also reinforces political polarization.