Preeklampsi tanısı alan gebelerde ve sağlıklı hiçbir hastalığı olmayan gebelerde PAR1(Proteazla Aktive Reseptör-1) düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of PAR1 (Protease-Activated Receptor-1) levels in pregnant women diagnosed with preeclampsia and in healthy pregnant women without any disease
  1. Tez No: 978635
  2. Yazar: GÖKHAN KIRAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNAN İLKER ARIKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, PAR1, Preeclampsia, PAR-1
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı preeklampsi tanısı alan gebelerde ve hiçbir hastalığı olmayan sağlıklı gebelerde Par1 (Proteazla aktive reseptör 1) düzeyinin seviyesi belirlenerek preeklampsi patogenezinde rolünü değerlendirmek ve preeklampsi tanısının öngörüsü ve tedavisi konusunda yeni araştırmalara zemin hazırlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Kocaeli Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran 2. ve 3. trimester arasındaki gebeler dahil edilmiştir. Çalışma grubu PE tanılı gebeler (n=44) ve kontrol grubu olarak ise, herhangi bir sistemik veya gebeliğe bağlı hastalığı olmayan, sağlıklı 2. ve 3. trimester gebelerden (n=44) oluşmuştur. Alınan serum örneklerinden PAR1 (Proteaz-Aktive Reseptör-1) düzeyleri, PAR1-spesifik ELISA kitleri kullanılarak ölçülmüştür. Bulgular: Gruplara göre hastaların PAR1 değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmaktadır (p<0.001). Sağlıklı hasta grubunun PAR1 ortanca değeri 4.16 iken, preeklampsi hasta grubunun PAR1 ortanca değeri 5.7 olarak elde edilmiştir. PAR1 faktörünün preeklampsi varlığını öngörmedeki tanı yeterliliği ROC analizi ile araştırılmıştır. Preeklampsi varlığı için PAR1 değişkenin tanı yeterliliği istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.001). PAR1 değeri için kesme noktası ≤ 4.89, AUC (%95 CI) değeri 0.992 (0.980 – 1.000), sensitive değeri %100 ve spesivite değeri ise %93.18 olarak elde edildi. Sonuç: Bu çalışmada, preeklampsi tanısı alan gebelerde PAR-1 (Proteazla Aktive Edilen Reseptör-1) düzeylerinin sağlıklı gebelere kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular, PAR-1'in preeklampsinin patogenezinde rol oynayabileceğini ve hastalığın tanısında potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini göstermektedir
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the level of PAR-1 (Protease-Activated Receptor 1) in pregnant women diagnosed with preeclampsia and in healthy pregnant women with no disease, in order to evaluate its role in the pathogenesis of preeclampsia and to provide a basis for new research on the prediction and treatment of preeclampsia. Materials and Methods:The study included pregnant women in the 2nd and 3rd trimesters who applied to the Department of Obstetrics and Gynecology of Kocaeli City Hospital. The study group consisted of pregnant women diagnosed with preeclampsia (n=44), and the control group consisted of healthy pregnant women in the 2nd and 3rd trimesters with no systemic or pregnancy-related disease (n=44). Serum samples were collected, and PAR-1 (Protease-Activated Receptor-1) levels were measured usingusing PAR-1 specific ELISA kits. Results: A statistically significant difference was found between the PAR-1 values of the groups (p<0.001). The median PAR-1 value was 4.16 in the healthy group and 5.7 in the preeclampsia group. The diagnostic accuracy of the PAR-1 variable in predicting the presence of preeclampsia was evaluated using ROC analysis and found to be statistically significant (p<0.001). The cut-off value for PAR-1 was ≤ 4.89, with an AUC (95% CI) of 0.992 (0.980–1.000), sensitivity of 100%, and specificity of 93.18%. Conclusion: In this study, PAR-1 (Protease-Activated Receptor-1) levels were found to be significantly higher in pregnant women diagnosed with preeclampsia compared to healthy pregnant women. The findings suggest that PAR-1 may play a role in the pathogenesis of preeclampsia and could serves as a potential biomarker in the diagnosis of the disease.