Akut bronşiolit takibinde hematolojik ve inflamatuar belirteçlerin Wang bronşiolit şiddet skorlaması ile birlikte değerlendirilmesi
Evaluation of hematological and inflammatory markers with Wang bronchiolitis severity scoring in the follow-up of acute bronchiolitis
- Tez No: 978651
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM KARBUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: akut bronşiolit, nötrofil/lenfosit oranı, platelet indeksleri, sistemik inflamasyon indeksi (SII), WBSS, Acute bronchiolitis, neutrophil/lymphocyte ratio, platelet indices, systemic inflammation index (SII), WBSS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 3 yaş altı akut bronşiolitli çocuklarda; Wang bronşiolit şiddet skorlaması (WBSS) ve laboratuvar parametrelerinden elde edilen indekslerin birlikte değerlendirilerek hastalığın klinik yönetimine katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Acil Birimi'ne Şubat 2025-Temmuz 2025 tarihleri arasında başvuran ve akut bronşiolit ön tanısı ile gözlem altına alınan 1-36 ay arası çocuklar üzerinde prospektif olarak yürütüldü. Çalışmaya dahil edilen hastaların başvuru anındaki klinik verileri WBSS ile değerlendirildi ve laboratuvar parametreleri kaydedildi. Bulgular: Dahil edilen toplam 152 hastanın %61.2'si erkek, %38.8'i kız olup, yaş aralığı 1-35 ay arasında ve ortanca yaş 2.75 ay olarak saptandı. Hastaların en büyük grubu (%78.3) 1-5 ay yaş aralığındaydı. Wang skoru ortalaması 4 olup, skorlamaya göre hastaların %31.6'sı hafif, %61.2'si orta ve %7.2'si şiddetli bronşiolit grubuna dahildi; klinik skorlama ile hastalığın şiddeti arasında anlamlı düzeyde ilişki bulundu. Ayrıca Wang skoru ile yatış durumu ve yatış süresi arasında da anlamlı düzeyde ilişki saptandı. Trombosit ve platelekrit değerleri hastalık şiddeti ile paralel olarak artarken (sırasıyla p=0,009 ve p=0,005); diğer hemogram parametreleri, CRP değeri ve inflamatuar indeksler ile anlamlı bir ilişki bulunamadı. Bununla birlikte, SII, modifiye SII-2 ve AISI ile WBSS arasında da zayıf kuvvette, ancak pozitif yönde ve anlamlı ilişkiler tespit edildi (sırasıyla p=0,024, p=0,023 ve p=0,006). Sonuç: Elde edilen bulgular; laboratuvar parametreleri ve inflamatuar indekslerin WBSS ile birlikte değerlendirilmesinin hastalığın şiddetinin daha doğru belirlenmesine, erken müdahaleye ve prognozun öngörülmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to contribute to the clinical management of the disease in children under 3 years of age with acute bronchiolitis by evaluating the Wang bronchiolitis severity score (WBSS) together with indices obtained from laboratory parameters. Materials and Methods: This study was conducted prospectively on children aged 1–36 months who were admitted to the Pediatric Emergency Department of University of Health Sciences, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital between February 2025 and July 2025, and were observed with a preliminary diagnosis of acute bronchiolitis. The clinical data of the patients at admission were evaluated with WBSS, and laboratory parameters were recorded. Results: Of the 152 patients included in the study, 61.2% were male and 38.8% were female, with an age range of 1–35 months and a median age of 2.75 months. The largest group of patients (78.3%) was in the 1–5 month age range. The mean Wang score was 4; according to the scoring, 31.6% of the patients were classified as mild, 61.2% as moderate, and 7.2% as severe bronchiolitis. A significant relationship was found between clinical scoring and disease severity. In addition, a significant relationship was determined between the Wang score and hospitalization status and length of stay. Platelet count and plateletcrit values increased in parallel with disease severity (p=0.009 and p=0.005, respectively), while no significant relationship was found with other hemogram parameters, CRP values, and inflammatory indices. However, weak but positive and significant correlations were found between WBSS and SII, modified SII-2, and AISI (p=0.024, p=0.023, and p=0.006, respectively). Conclusion: The findings suggest that evaluating laboratory parameters and inflammatory indices together with WBSS may contribute to more accurate determination of disease severity, early intervention, and prediction of prognosis.