80 yaş üzeri bireylerde yaşam aktivitelerinin idamesi için en uygun serbest tiroksin seviyesinin belirlenmesi
Determining the optimal free thyroxine level for maintaining daily activities in individuals over 80 years of age
- Tez No: 978659
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Serbest Tiroksin, Günlük Yaşam Aktiviteleri, Fonksiyonel Bağımlılık, Tiroid Fonksiyon Testleri, İleri Yaş, Aging, Free Thyroxine, Activities of Daily Living, Functional Dependency, Thyroid Function Tests, Older Adults
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, 80 yaş üzeri bireylerde serbest tiroksin (FT4) seviyelerinin günlük yaşam aktivitelerinin (GYA) idamesindeki rolünü değerlendirmeyi ve FT4 düzeylerinin bağımlılık durumunu öngörmedeki değerini araştırmayı amaçlamaktadır. Böylece tiroid hormon düzeylerinin ileri yaş grubunda fonksiyonel kapasiteye katkısı, yaşlanma sürecinde olası biyobelirteç rolü ve klinik uygulanabilirliği ortaya konmuştur. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tanımlayıcı nitelikteki araştırma, 80 yaş ve üzeri 210 bireyle yürütülmüştür. Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan katılımcıların demografik verileri, kronik hastalık öyküleri ve ilaç kullanımları kaydedilmiştir. Laboratuvar verilerinden FT4, T3 ve TSH düzeyleri ölçülmüş; fonksiyonel durum, Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği (bağımlı, yarı bağımlı, bağımsız) ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde Ki-Kare testi, Bağımsız Gruplar t testi, regresyon ve ROC eğrisi analizleri kullanılmıştır. TSH düzeyi 10 mIU/L'nin üzerinde olan 8 yaşlı birey (%3,7) çalışma başlangıcında dışlandı. Bulgular: Katılımcıların büyük çoğunluğunda kronik hastalık ve ilaç kullanımı mevcut olup, TSH düzeyi 0.4 mIU/L'nin altında olan bireylerin oranı %5,2 olarak saptanmıştır. FT4 düzeyleri açısından cinsiyet, kronik hastalık ve ilaç kullanımı grupları arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Günlük yaşam aktivitesi grupları (bağımlı, yarı bağımlı, bağımsız) arasında FT4, T3 ve TSH değerleri bakımından da istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Regresyon analizinde GYA puanını yaş, medeni durum ve eğitim durumu değişkeni anlamlı olarak yordamış (p<0,05), FT4, T3 ve TSH'in bağımsız katkısı bulunmamıştır. ROC analizi, FT4 düzeylerinin bağımlılık durumunu ayırt etme gücünün sınırlı olduğunu göstermiştir (AUC<0,60). Sonuç: Araştırma, ileri yaşlı bireylerde serbest tiroksin düzeylerinin günlük yaşam aktivitelerinin idamesinde belirleyici bir faktör olmadığını, en güçlü belirleyicinin yaş olduğunu göstermektedir. Bulgular, yaşlılıkta fonksiyonel kapasiteyi değerlendirmede FT4 düzeylerinin tek başına yeterli bir biyobelirteç olamayacağını, kapsamlı klinik değerlendirmelerin gerekli olduğunu ortaya koymuştur. Çok merkezli ve daha geniş örneklemli çalışmalarla desteklenmesi halinde sonuçların klinik uygulamalara katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the role of free thyroxine (FT4) levels in maintaining activities of daily living (ADL) among individuals aged 80 years and older, and to investigate the predictive value of FT4 in determining dependency status. By doing so, the potential biomarker role and clinical applicability of thyroid hormone levels in advanced age were explored. Materials and Methods: This cross-sectional descriptive study was conducted in 210 individuals aged 80 years and above. Demographic data, comorbidities, and medication use of participants who met the inclusion criteria were recorded. Laboratory measurements included FT4, T3, and TSH levels. Functional status was assessed using the activities of Daily Living Scale, categorizing participants as dependent, semi-dependent, or independent. Statistical analyses included Chi-square test, Independent Samples t-test, regression analysis, and ROC curve analysis. At the beginning of the study, 8 elderly individuals (3.7%) with TSH levels above 10 mIU/L were excluded. Results: The majority of participants had chronic diseases and were on medication, and the proportion of individuals with TSH levels below 0.4 mIU/L was 5.2%. No significant differences were found in FT4 levels between groups according to sex, chronic disease, and medication use (p > .05). Similarly, no statistically significant differences in FT4, T3, or TSH levels were found among ADL groups (dependent, semi-dependent, independent) (p>0.05). Regression analysis showed that age, marital status and education level predicted ADL scores (p<0.05), while FT4, T3, and TSH had no independent contribution. ROC analysis demonstrated that FT4 had a limited discriminative ability for dependency status (AUC <0.60). Conclusion: The study revealed that free thyroxine levels are not a determinant factor for maintaining activities of daily living in very old adults, with age being the strongest predictor. These findings indicate that FT4 levels alone may not serve as a sufficient biomarker for functional capacity in the elderly, highlighting the necessity of comprehensive clinical evaluations. Further multi-center studies with larger samples are warranted to validate these results and assess their clinical implications.