Uzun süreli kontakt lens kullanımının oküler yüzey morfolojisi ve meibomian bez fonksiyonlarına etkisi
The effects of long term contact lens use on ocular surface morphology and meibomian gland functions
  1. Tez No: 978662
  2. Yazar: GİZEM AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL İLKAY SEZGİN AKÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Silikon Hidrojel Kontakt Lens, Meibomian Bez Disfonksiyonu, OSDI, CLDEQ-8, Sirius Topografi Cihazı, Meibografi, Speküler Mikroskopi, Kuru Göz, Silicone Hydrogel Contact Lens, Meibomian Gland Dysfunction, OSDI, CLDEQ-8, Sirius Topography, Meibography, Specular Microscopy, Dry Eye
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, uzun süreli silikon hidrojel kontakt lens (KL) kullanımının oküler yüzey, meibomian bez fonksiyonu, gözyaşı filmi özellikleri, korneal topografi ve endotel morfolojisi üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve bu değişikliklerin kullanım süresiyle ilişkisini araştırmaktır. Gereç-Yöntem: 15.08.2025–31.10.2025 tarihleri arasında SBÜ Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kontakt Lens Birimi'ne başvuran 190 hastanın 380 gözü prospektif olarak değerlendirildi. Katılımcılar KL kullanım sürelerine göre dört gruba ayrıldı: kontrol (hiç KL kullanmamış, n=100 göz), 1–5 yıl (n=92 göz), 5–10 yıl (n=82 göz) ve ≥10 yıl (n=106 göz) KL kullanıcıları. Tüm olgulara OSDI ve CLDEQ- 8 anketleri uygulandı; refraksiyon muayenesi, biyomikroskopik muayene, speküler mikroskopi, NIBUT, korneal topografi, meibografi ve wavefront analizleri standart protokolle değerlendirildi. Ölçümlerin tamamı kontakt lens bırakımından en az 1 hafta sonra ve aynı cihazlarla gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 380 gözde, kontakt lens kullanım süresi arttıkça kuru göz semptomlarının, konjonktival ve korneal boyanma bulgularının belirgin şekilde arttığı, TBUT ve non-invaziv BUT değerlerinin anlamlı şekilde azaldığı saptandı. Meibomian bez değerlendirmesinde, 5 yıl ve üzeri lens kullanan gruplarda MGD derecesinin belirgin olarak yükseldiği, özellikle alt kapakta daha belirgin morfolojik değişiklikler olduğu izlendi. Korneal topografide, istatistiksel farklılıklar görülmekle birlikte bu değişiklikler klinik açıdan anlamlı değildi ve kullanım süresiyle ilişkili tutarlı bir patern göstermedi. En ince nokta, apex lokasyonlari ve anterior–posterior keratometri değerleri tüm gruplarda genel olarak benzerdi. Wavefront analizinde total optik aberasyon, yüksek dereceli aberasyonlar ve koma aberasyonları açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Speküler mikroskopi sonuçlarında, endotel hücre yoğunluğu gruplar arasında stabil seyretti ve kullanım süresi ile endotel parametreleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. 13 Sonuç: Uzun süreli kontakt lens kullanımının, OSDI ve CLDEQ-8 skorlarında anlamlı artışa yol açarak subjektif kuru göz semptomlarını belirgin şekilde artırdığı; buna paralel olarak oküler yüzey boyanma skorlarında, MGD bulgularında ve objektif meibografi skorlarında anlamlı artış olduğu saptanmıştır. Buna karşın korneal topografi, wavefront aberasyonları ve endotel hücre parametreleri kullanım sürelerinden bağımsız olarak büyük ölçüde benzer bulunmuş; klinik olarak anlamlı bir morfolojik bozulma izlenmemiştir. Sonuçlar, uzun süreli kontakt lens kullanımının oküler yüzeyi etkilediğini ancak korneal yapı ve optik kalitenin büyük ölçüde korunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to evaluate the effects of long-term silicone hydrogel contact lens (CL) wear on the ocular surface, meibomian gland function, tear film characteristics, corneal topography and endothelial morphology and to investigate the correlation of these changes with the duration of CL use. Material-Method: A total of 380 eyes from 190 patients who presented to the Contact Lens Unit of University of Health Sciences Ümraniye Training and Research Hospital between 15 August 2025 and 31 October 2025 were prospectively evaluated. Participants were divided into four groups based on CL wear duration: control (never used CLs, n=100 eyes), 1–5 years (n=92 eyes), 5–10 years (n=82 eyes), and ≥10 years of CL use (n=106 eyes). All subjects underwent OSDI and CLDEQ-8 questionnaires, refraction assessment, biomicroscopic examination, specular microscopy, NIBUT measurement, corneal topography, meibography, and wavefront analysis, following a standardized protocol. All measurements were performed at least one week after discontinuation of contact lenses and with the same devices. Results: Among the 380 eyes, subjective dry eye symptoms (OSDI and CLDEQ-8 scores) showed a significant increase with longer durations of contact lens use. This was paralleled by significant increases in conjunctival and corneal staining findings, and significant decreases in TBUT and non-invasive BUT values. In meibomian gland assessment, the grade of Meibomian Gland Dysfunction (MGD) was markedly elevated in groups wearing lenses for 5 years and longer, with morphological changes being more prominent particularly in the lower lid. Regarding corneal topography, although statistical differences were found, these changes were not considered clinically significant and did not show a consistent pattern related to the duration of use. The thinnest point, apex location and thickness, and anterior–posterior keratometry values were generally similar across all groups. Wavefront analysis showed no significant difference among the groups concerning total optical aberration, higher-order aberrations, and coma aberrations. 15 Endothelial cell density and morphological integrity assessed by specular microscopy remained largely stable, with no significant correlation found between the duration of use and endothelial parameters. Conclusion: Long-term contact lens use led to a significant increase in subjective dry eye symptoms, as reflected by higher OSDI and CLDEQ-8 scores, along with notable increases in ocular surface staining, MGD findings, and objective meibography scores. In contrast, corneal topography, wavefront aberrations, and endothelial cell parameters remained largely comparable regardless of lens wear duration, without evidence of clinically meaningful structural deterioration. These findings indicate that while long-term CL use affects the ocular surface, corneal structure and optical quality remain largely preserved.