Hizmet sektörü ve duyusal pazarlama: Turizm sektörü kapsamında bir araştırma
Service sector and sensory marketing: A research in the scope of the tourism sector
  1. Tez No: 978679
  2. Yazar: FAHRİ BERHAN YETİŞEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜN ARDA KUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Halkla İlişkiler, Business Administration, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Nöropazarlama, Duyusal Pazarlama, Turizm Pazarlaması, Tüketici Deneyimi, Göz İzleme (Eye-tracking), Neuromarketing, Sensory Marketing, Tourism Marketing, Consumer Experience, Eye-tracking
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, hizmet sektörü özelinde ve turizm endüstrisi kapsamında, duyusal pazarlama unsurlarının tüketici algısı üzerindeki bilinçdışı etkilerini nöropazarlama yöntemleriyle incelemektir. Küreselleşen ve rekabetin yoğunlaştığı turizm pazarında, işletmelerin ve destinasyonların farklılaşabilmesi için müşteri deneyimini zenginleştiren yenilikçi yaklaşımlar kritik önem taşımaktadır. Bu bağlamda, tezin teorik çerçevesi hizmet, turizm, pazarlama ve duyusal pazarlama kavramları üzerine inşa edilmiştir. Araştırmanın uygulama bölümünde, katılımcıların duyusal pazarlama uyaranları (görsel, işitsel, kokusal vb.) içeren turizm tanıtım materyallerine maruz bırakıldıkları bir laboratuvar deneyi tasarlanmıştır. Veri toplama sürecinde, tüketicilerin biliçsel olarak ifade edemedikleri dikkat ve duygusal tepkilerini nesnel olarak ölçmek amacıyla Göz İzleme (Eye-tracking) ve Galvanik Deri Tepkisi (GSR) teknolojilerinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular, duyusal unsurlarla zenginleştirilmiş tanıtım materyallerinin, standart materyallere kıyasla katılımcıların dikkatini daha uzun süre tuttuğunu ve daha yoğun duygusal uyarılma yarattığını göstermiştir. Özellikle, birbiriyle uyumlu görsel ve işitsel unsurların kullanıldığı senaryolarda hem dikkat düzeyinin hem de duygusal tepkilerin anlamlı derecede daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Araştırmanın ana sonucu, turizm pazarlamasında stratejik olarak tasarlanmış duyusal uyaranların, tüketicilerin destinasyon algısını ve marka hatırlanırlığını bilinçdışı düzeyde olumlu yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, turizm sektöründeki pazarlama profesyonellerine, hedef kitleleriyle daha derin ve etkili bir bağ kurabilmeleri için veriye dayalı yeni stratejiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the unconscious effects of sensory marketing elements on consumer perception within the service sector, specifically in the context of the tourism industry, using neuromarketing methods. In the globalizing and increasingly competitive tourism market, innovative approaches that enrich the customer experience are of critical importance for the differentiation of businesses and destinations. In this context, the theoretical framework of the thesis has been built upon the concepts of service, tourism, marketing, and sensory marketing. In the empirical part of the research, a laboratory experiment was designed in which participants were exposed to tourism promotional materials containing sensory marketing stimuli (visual, auditory, olfactory, etc.). During the data collection process, Eye-tracking and Galvanic Skin Response (GSR) technologies were utilized to objectively measure consumers' attention and emotional responses that they could not express cognitively. The findings revealed that promotional materials enriched with sensory elements held participants' attention for a longer duration and generated more intense emotional arousal compared to standard materials. Particularly, in scenarios where congruent visual and auditory elements were used, both the level of attention and emotional responses were observed to be significantly higher. The main conclusion of the research has demonstrated that strategically designed sensory stimuli in tourism marketing positively affect consumers' destination perception and brand recall at an unconscious level. These results offer marketing professionals in the tourism sector new data-driven strategies to establish a deeper and more effective connection with their target audiences.