Evaluation of the effects of different clear aligner cleaning methods on microbial colonization
Farkli şeffaf plak temizleme yöntemlerinin mikrobiyal kolonizasyon üzerine etkilerinin incelenmesi
  1. Tez No: 978678
  2. Yazar: SEVAN HARZİVARTYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE NURAY YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mayalar, Mikrobiyoloji, Ortodonti, Streptococcus mutans, Şeffaf plaklar, Yeasts, Microbiology, Orthodontics, Streptococcus mutans, Clear aligner
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı şeffaf plak tedavisi gören hastalarda, farklı temizleme yöntemleri kullanımının çürük yapıcı mikroorganizmalar üzerine etkilerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilen bu tek merkezli prospektif çalışma, hafif veya orta dereceli çapraşıklığa sahip, şeffaf plak tedavisi gören 22 hasta ile yapılmıştır. Araştırmamızda, hastalar her hafta tedavinin bir parçası olarak farklı şeffaf plak setlerine geçmiş ve her set için farklı temizleme yöntemi kullanmışlardır. İlk set şeffaf plak sadece diş firçası ile fırçalanmış, 2. set diş firçası ve diş macunu ile fırçalanmış, 3. set diş firçası ile Invisalign Temizleme Kristalleri ile temizlenmiş, 4. set diş firçası ve Corega Proguard & Retainer Günlük Temizleyici Tabletleri ile temizlenmiş ve 5. set diş firçası ve Prokudent Çıkarılabilir Diş Teli Temizleme Tabletleri ile temizlenmiştir. Her şeffaf plağın bir haftalık kullanımının ardından, hastalardan uyarılmış tükürük örneği ve şeffaf plak iç yüzeyinden steril eküvyon yardımıyla biyofilm örneği alınmış ve örnekler uygun taşıma sıvıları bulunan tüplere aktarılarak laboratuvara gönderilmiştir. Laboratuvarda seçtirici besiyerlerinde kantitatif kültür teknikleri kullanılarak örneklerdeki mutans streptokokları (MS) ve maya sayıları belirlenmiştir. Bulgular: Tükürükteki MS miktarı beş haftalık süreçte 65538 CFU/mL'den 31154 CFU/mL'ye düşmüştür, ancak haftalar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. 1. ve 3. haftalar arasında büyük bir etki büyüklüğü gözlemlenmiştir (0,548). Biyofilmdeki MS en yüksek 1. haftada (658 CFU/mL), en düşük ise 5. haftada (64 CFU/mL) kaydedilmiş olup, 5. haftadaki değer 1. haftaya (0,369) ve 4. haftaya (0,353) kıyasla orta düzeyde etki büyüklüğü göstermiştir; ancak haftalar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Maya seviyeleri ise tüm gruplar arasında sürekli düşük kalmış ve anlamlı bir fark göstermemiştir. Sonuç: Farklı şeffaf plak temizleme ajanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Yüksek ve orta düzey etki büyüklüğü gösteren haftalarda kullanılan temizleme ajanları için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the effects of five cleaning protocols on cariogenic microorganism levels in individuals undergoing orthodontic treatment with clear aligners. Materials and Methods: This single-center prospective study consisted of twenty-two patients with mild-moderate malocclusions and treated by clear aligners at Marmara University Faculty of Dentistry Department of Orthodontics. Patients were instructed to use a toothbrush alone to clean the first set of aligners (Week-1), followed by a toothbrush and toothpaste for the second set (Week-2); a toothbrush and Invisalign Cleaning Crystals for the third set (Week-3); a toothbrush and Corega Proguard & Retainer Daily Cleansing Tablets for the fourth set (Week-4); and a toothbrush and Prokudent Removable Orthodontic Appliance Cleaning Tablets for the fifth set (Week-5). Stimulated saliva samples and biofilm samples from the inner surface of the aligners were collected weekly. Samples were cultured for quantitative assessment of mutans streptococci (MS) and yeast. Results: Salivary MS counts declined from 65538 CFU/mL to 31154 CFU/mL across the five week period, however no statistically significant differences were detected between individual weeks. A large effect size was identified between weeks 1 and 3 (0.548). Biofilm associated MS reached its peak in the first week (658 CFU/mL) and the lowest value in the fifth week (64 CFU/mL) which showed moderate effect size compared to week-1 (0.369) and week-4 (0.353) yet these differences did not reach statistical significance. Yeast counts were consistently low without any statistically significant changes across the groups. Conclusion: No statistically significant difference was found between different clear aligner cleaning methods. Further studies are needed for cleaning methods showing high and medium effect sizes.