Göçün kırsal yerleşim dokusu üzerindeki etkileri: döşemealtı camili köyü (Mahallesi) üzerine bir inceleme
The effects of migration on rural settlement patterns: A case study on döşemealti camili village (Neighborhood)
  1. Tez No: 978750
  2. Yazar: BERNA KADIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN BÖLÜKBAŞ DAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Geleneksel konut mimarisi, Geleneksel mimari, Kırsal göç, Kırsal mimari, Mevsimlik göçler, Vernaküler mimari, Antalya, Traditional house architecture, Traditional architecture, Rural youth, Rural architecture, Seasonal migrations, Vernacular architecture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, göç olgusunun kırsal alandaki mekânsal etkilerini Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya ili Döşemealtı ilçesine bağlı Camili Mahallesi örneği üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Göç, kırsal yerleşimlerde yalnızca nüfus hareketliliğiyle sınırlı kalmayıp, fiziksel çevre, yapı biçimleri, arazi kullanımı ve toplumsal ilişkiler üzerinde de önemli dönüşümlere yol açmaktadır. Camili Köyü yerleşiminde mevsimsel göç, kırdan kente göç ve tersine göç olguları yoğun şekilde yaşanmıştır. Yerleşimin tarihsel gelişimine ilişkin yapılan literatür araştırması, sosyal anket, envanter çalışmaları ve yerinde gözlemlerle desteklenmiştir. Yerel halkla yapılan görüşmeler ve anket sonuçları, göçün mahalledeki yapısal değişimleri tetiklediğini, yapı malzemeleri ve konut tiplerinde çağdaş eğilimlerin arttığını ortaya koymaktadır. Ancak bu fiziksel dönüşüme rağmen, toplumsal belleğin şekillendirdiği mekânsal hafızanın sürdüğü gözlemlenmiştir. Geleneksel yerleşim düzenine ve kullanım biçimlerine duyulan bağlılık, mahalledeki mekânsal kimliğin korunmasına katkı sağlamaktadır. Elde edilen bulgular, kırsal alanda, göçün yarattığı fiziksel dönüşüm ile kültürel süreklilik arasındaki ilişkiyi anlamaya yönelik önemli veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the spatial impacts of migration in rural areas through the case of Camili Neighborhood, located in Döşemealtı district of Antalya province in the Mediterranean Region of Turkey. Migration in rural settlements leads not only to demographic changes but also causes significant transformations in the physical environment, building types, land use, and social relations. Camili has been selected as the study area due to the prominent presence of seasonal migration, rural-to-urban migration, and reverse migration patterns. The study is supported by social surveys, inventory studies, and field observations. Interviews conducted with residents and survey results reveal that migration has triggered structural changes in the neighborhood, with a growing trend toward modernization in building materials and housing types. However, despite this physical transformation, the spatial memory shaped by collective social consciousness continues to persist. The attachment to traditional settlement patterns and usage habits contributes to the preservation of the neighborhood's spatial identity. The findings provide valuable insights into the relationship between physical transformation caused by rural migration and the continuity of cultural structures.