Transmedya hikâyeciliğinin bir pazarlama stratejisi olarak turizm sektöründe kullanılması: Göbeklitepe örneği
The use of transmedia storytelling as a marketing strategy in tourism sector: The case of Göbeklitepe
  1. Tez No: 978761
  2. Yazar: DENİZ TAVUS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY MANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Göbeklitepe, Şanlıurfa, Turizm, Hikâye, Transmedya Hikâyeciliği, Göbeklitepe, Şanlıurfa, Tourism, Story, Transmedia Storytelling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
Henry Jenkins'in 2003 yılında literatüre kazandırdığı bir terim olan“Transmedya Hikâyeciliği”, günümüzde bilişim teknolojilerinin ve pazarlama stratejilerinin gelişip değişmesine paralel olarak çok sık bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Transmedya hikâyeciliği, maddi ve manevi kültür öğelerinin, tüketim mallarının ve hizmetlerin tüketici konumundaki hedef kitleye sunulması noktasında birden çok medya platformunun ve uyaranın devreye girerek tüketicinin dikkatini çekmesi ve tüketici ile söz konusu ürün arasında bir bağ kurularak pazarlanmasını amaçlamaktadır. Bu sayede algısal seçicilik oluşturarak ve tüketicinin bilinçaltında ürün ile alakalı pozitif bir algı meydana getirerek ürünün daha kolay bir şekilde geniş kitlelere pazarlanması sağlanmaktadır. Trans medya hikâyeciliğinin bir pazarlama stratejisi olarak kullanılması, hizmet sektörünün bir parçası olan turizm alanında da görülmektedir. Bu çalışmanın amacı da ülkemiz ve dünyanın önemli turizm destinasyonlarından biri olarak kabul edilen ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Göbeklitepe'nin tanıtımında trans medya hikâyeciliği pazarlama stratejisinin nasıl kullanıldığını ve bunun sonuçlarının neler olduğunu bilimsel veriler ışığında göstermektir. Cumhurbaşkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde yapılan çalışmalar ile ulusal ve uluslararası çapta konu ile ilgili yapılmış olan bilimsel çalışmalar incelenmiş, Şanlıurfa İlindeki yerel yöneticiler ve turizm alanında paydaş olan diğer kurum ve kuruluşların temsilcileriyle görüşmeler yapılmış, Çalışma sonucunda Göbeklitepe'nin tanıtımı için ulusal ve uluslararası bazda trans medya hikâyeciliğinin yoğun bir şekilde kullanıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
'Transmedia Storytelling', a term introduced to the literature by Henry Jenkins in 2003, has started to be used very frequently today in parallel with the development and change of information technologies and marketing strategies. Transmedia storytelling aims to market tangible and intangible cultural elements, consumer goods and services to the target audience at the point of presentation of multiple media platforms and stimuli to attract the attention of the consumer and to establish a bond between the consumer and the product in question. In this way, by creating perceptual selectivity and creating a positive perception about the product in the subconscious of the consumer, the product can be marketed to large masses more easily. The use of trans media storytelling as a marketing strategy is also seen in the field of tourism, which is a part of the service sector. The aim of this study is to show how trans media storytelling marketing strategy is used in the promotion of Göbeklitepe, which is accepted as one of the important tourism destinations of our country and the world and is on the UNESCO World Cultural Heritage list, and what the results of this strategy are in the light of scientific data. The studies carried out by the Presidency, Ministry of Culture and Tourism and scientific studies on the subject at national and international level were examined, interviews were held with local administrators in Şanlıurfa and representatives of other institutions and organisations that are stakeholders in the field of tourism, and as a result of the study, it was determined that trans media storytelling was used intensively on a national and international basis for the promotion of Göbeklitepe.